Експерименти върху кръгли червеи, проведени от учени от Рочестърския университет в САЩ, показали, че представителите на мъжкия пол могат да се откажат от храната, за да правят секс.

Експертите отбелязва, че повишеният интерес към секса в този случай е бил установен само при червеи, тъй като подобни експерименти с хора не са били провеждани. Освен това, участващите в експеримента Caenorhabditis elegans по време на изследването избрали търсенето на партньор-хермафродит, а не храна, когато учените им предоставяли подобен избор.

Опитите също показват, че толкова висок интерес към полови сношения не възниквал при генетично изменени мъжки индивиди. Авторите на проучването обясняват, че мъжките с генетични изменения са по-чувствителни към миризмата на храна.

Наблюденията позволили да се установи, че именно червеите с повишен апетит са били 10 пъти по-малко успешни, ако ставало въпрос за сношаване с женска. Те всеки път се стараели да се намират около източник на храна, а не да си търсят партньор за полово контакт.

Един от ръководителите на експеримента на Дъглас Портман отбелязали, че благодарение на новото изследвания представителите на научния свят ще могат по-детайлно да проучат генетичните различия между половите.

Така експериментално станало известно, че с помощта на регулирането на свойствата на една клетка на организма може съществено да се промени поведението.

Да припомним, че сътрудниците на Мюнхенския университет по-рано проведоха изследвания, чиято цел била изучването на нивото на сексуалното желания при двойки, които скоро били се оженили.

Според експертите, младоженците могат да запазят сексуалния плам само през първите 12 месеца от семейния живот.

Угасването на желанието на партньорите учените си обясняват с това, че в първата година от живота те детайлно се запознават с особеностите на сексуалното поведение един на друг, затова техният интимен живот е най-разнообразен, интересен и наситен.

Сексологът Пъм Спур твърди, че за младоженците – фазата „силно сексуално желание“ е необходима за укрепване на емоционалната връзка.

Резултатите от това изследване с нищо не са го изненадали, тъй като фазата „сексуална химия на медения месец“, със сигурност не продължава дълго време – средно, не повече от 18 месеца.

Впрочем много двойки успяват да трансформират това състояние в истинска привързаност.

В допълнение следва да се посочи, че британските специалисти призовават хората в напреднала възраст към активен сексуален живот. Учените от университета на Глазгоу са убедени, че сексът спомага за съхраняване на психиката.

Според експерти заниманията със секс в напреднала възраст са важен фактор за психологическото благополучие и емоционална стабилност.

Въпреки че качеството на интимния живот с възрастта може да се понижи специалистите не съветват хората да забравят за сексуалните контакти, които способстват за поддържането на психическото здраве.

Освен това изследването показва, че в напреднала възраст на човек са му необходими различни аспекти от сексуалното поведение.

В резултат на експерименталните изследвания станало известно, че сексът повишава нивото на удовлетвореност при хората в старческа възраст.

В проучванията участвали 133 доброволци, средната възраст на които била 74 години. Участниците в тях разказали за това колко активен сексуален живот водят.

За проявления на сексуалното поведение учените смятат всякакви прикосновения, обятия, целувки. Отчетена била и честотата на взаимната мастурбация и пълноценните интимни контакти.

Участниците в проучването трябвало да предоставят информация за своето семейно положение, битовите условия, физическо и психическо здраве, като всички тези фактори били отчетени.