Ако изпитвате болка в дясното подбедрие, тогава имате повод да бъдете бдителни – това може да е признак на не едно или две заболявания, като най-честите биват възпалителни процеси, а основните засегнати органи са жлъчните пътища и черният дроб.

В тежките случаи на болки в дясната част са признак за цироза на черния дроб или туморен процес.

1. Остър холецистит

Силната болка в дясното подребрие може да свидетелства за остро нарушение на проходимостта на жлъчните пътища. Често в такъв случай болезнените усещания възникват нощно време.

Болковият синдром при остър холецистит се предизвиква от попадането на камък в жлъчния канал, което често води до застой на жлъчка.

При повишаване на тонуса на жлъчния мехур се увеличава честота и силата на неговите съкращение, което може да се съпровожда с краткотрайни пристъпи болки. Най-честа причина за болките са стреса и силното пренапрежение.

2. Язвен дуоденит на дванадесетопръстника

Пронизващата болка в дясното подребрие често свидетелства за улцерозен дуоденит на дванадесетопръстника.

Такова болезнено усещане предимно се появява през нощта, а интензивността на болките намалява след попадането на храна в храносмилателната система.

Следните симптоми също могат да сигнализират за язвен дуоденит – гадене, подуване на корема, хипертермия и тежест в корема.

3. Бъбречна колика

Болка в дясното подребрие може да бъде обусловена от бъбречна колика. В този случай болезнените усещания се предизвикват от наличието на камъни в пикочната система.

Острите краища на камъните увреждат лигавицата на отделителната система, причинявайки по този начин силна болка.

4. Панкреатит

Пулсиращата болка в десния горен квадрант на коремната област често е признак на възпалителни процеси в панкреаса. Често болезнените усещания при възпаление често е с вълнообразен характер.

При поява на такива болки е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ.

5. Вирусни хепатити

Слабата болка в десния горен квадрант на коремната област е характерна за вирусните хепатити, които протичат бавно. Така проявлението зависи много от активността на вируси.

Освен болезнените усещания при вирусен хепатит се наблюдава умора, понижаване на работоспособността, пожълтяване на кожата.

6. Цироза на черния дроб

В тежки случаи слабите болки в дясното подребрие са признак на цироза на черния дроб.

За съжаление, в такива случаи болезнените усещания възникват вече на терминалния стадий на заболяването, когато на болния е вече трудно да се помогне.

7. Хроничен пиелонефрит

Представлява възпалителен процес възниква в бъбречното легенче. Един от възможните симптоми на тази патология са болките в десния горен квадрант на коремната област.

Болките при хроничен едностранен пиелонефрит често се усещат от противоположната на болния бъбрек страна. Обикновено болката се усилва след физически натоварвания.

Освен болезнените усещания, се наблюдават повишена температура и повишена често на уриниране.

8. Остър и хроничен аднексит

При жените болките в горния десен квадрант на коремната област могат да се предизвикат от различни гинекологични заболявания.

Освен болезнените усещания при болния могат да се наблюдават хипертермия, гадене, повръщане, нарушаване на уринирането, гнойни течения от половите органи и болезнени усещания в долните части на корема.

9. Остър апендисит

Болезнените усещания в дясното подребрие могат да бъдат обусловени от остра възпаление на апендисита. Обикновено в такива случаи болката се разпространява надолу, към краката.

При поява на подобен симптом незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

10. Туморни процеси

Дърпащите болки в дясното подребрие могат да свидетелстват за наличие на туморни процеси.

Незначителните болезнени усещания в съчетание с понижаване на телесната маса, хронична умора и повишена температура на тялото, са длъжни да обърнат внимание на човека.