Жените се влюбват в красавци негодници, но предпочитат да се женят за напълно скучни персонажи – гласи не особено популярна народна мъдрост.

Но наскоро психолозите установиха, че и невзрачният мъж с добра душа има отлични шансове и за кратка, но страстна връзка.

Обикновено мъжете са или добра душа или притежават красиво мъжествено лице с волева брадичка, която издава силната му воля и способността му да взема решения.

И най-често не се получава и добрата душа и силната воля да се съвместяват в един единствен мъж.

Тогава очевидно е необходимо да се определи как един мъж да използва най-оптимално добрата си душа, за да постигне успех сред жените, като се има предвид невзрачното му лице.

Британски учени опитали да дадат отговори на тези въпроси, като предложили на повече от 200 жени да направят своя избор, уповавайки се както на външните данни, така и особеностите на поведението на мъжете.

Условията не били съвсем реални, но поне относително били приближени до тях.

На участничките в изследването били показани няколко десетки фотографии на мъже – от красавци тип мачо до напълно невзрачни и съвсем обикновени.

Ето например, красавецът мачо бърза за обяд, купува си сандвич, бърза да се върне обратно в офиса и притичва покрай гладния бездомник на улицата.

А пък сивият и неугледен субект в същата ситуация би дал своя сандвич на бездомния.

Или пък обратното – бруталният мачо ще се покатери на дървото да свали покатерило се там малко коте, а скромният и незабележим мъж се мине покрай него, без да обърне никакво внимание на сърцераздирателното мяукане.

Ситуациите, разиграни пред дамите в изследването, са били измислени от авторите психолози. След приключване на теста всеки от въображаемите мъже получил своята оценка.

А след това на дамите било предложено да изберат най-привлекателните. И то в 2 номинации – за дългосрочни партньорски отношения и за страстна среща за една нощ.

И мъдростта се оказала изключително правилна. За дългосрочни отношения жените предпочитали не особено ефектни, но за сметка на това добросъвестни и порядъчни мъже, които няма да се скрият от нито едно коте и от нито един бездомен.

За нощта на безумна страст били избрани безусловно персонажи, които почти не съществуват – красавци-мачовци, изпълнени с алтруизъм и доброта. Но в това никой не се е и съмнявал.

По-интересна е съдбата на сребърния медал в категорията на страстната среща за една нощ. Второто място се полагало съвсем не на коравосърдечните красавци негодници, както би могло да се предположи.

То било заето от мъже, които външно не са особено привлекателни, затова пък са добросъвестни и са склонни към алтруизъм. Може би, това е добра новина за самотните и добри мъже, които изобщо не могат да си намерят спътница.

Съвсем не е задължително да си слагат на профилите в сайтовете за запознанства фотографии на Брат Пит или на Хавиер Бардем, собствените също са подходящи.

Добрата душа може да се окаже напълно достатъчна – стига да се отдаде възможност тази доброта да се демонстрира.

Впрочем, всичко това може да се приеме за достоверно, разбира се, при условие че жените са казвали истината. А в това дори психозите няма как да бъдат напълно сигурни.