От 1823-та година в Англия се издава списанието The Lancet – едно от най-уважаваните медицински издания.

Нееднократно в него са намирали място научни трудове, потвърждаващи ползата от кърменето и колко то е необходимо не само за майката и за детето, но и за цялото световно общество.

В настоящата статия ще приведем няколко интересни факта, които ще ви убедят, че кърменето трябва задължително да се превърне в световна модна тенденция.

Препоръките на СЗО – кърмата е идеалната храна за новородените и за кърмачетата, тъй като съдържа всички хранителни вещества, необходими за пълноценното развитие.

Майчиното мляко е безопасно и съдържа антитела, осигуряващи на децата защита срещу разпространените детски болести, като диария и пневмония, които са двете основни причини за детската смъртност на децата по света.

Кърмата е леснодостъпна и приемлива по цена, което способства за обезпечаване на толкова необходимото постоянно хранене за децата кърмачета.

1. В богатите държави децата се кърмят по-рядко,отколкото в бедните

В САЩ и някои страни на Европа – Франция и Испания, повече от 20% от новородените деца изобщо не получават майчино мляко по медицински показания или по-често, заради физически или психологически дискомфорт на майката.

В държавите с нисък и среден жизнен стандарт ситуацията с кърменето е доста по-добра – 37% от децата се хранят само с кърма и то средно до навършване на 1 година.

Макар и България да е сред държавите със средно ниво на доходите, по показателя кърмене на децата по-скоро се придържаме към западния модел, макар и днес много млади майки, имайки предвид широкият достъп до информация в Интернет, осъзнават колко по-полезно е да кърмят децата си.

2. Отказът от кърмене вреди на икономиката

Ако поради някаква причина жената откаже да кърми новороденото си дете, така не само на здравето на детето, но и на своето собствено.

Също така изкуствената храна струва много по-скъпо на семейството, което нарушава и без това крехкия баланс на семейния бюджет непосредствено след раждането на детето.

Изследователите твърдят, че ако броят на кърмещите майки в света се увеличи само с 10%, то ще спести на държавния бюджет на САЩ 312 милиона долара, на Китай – 30 милиона, на Великобритания – 7.8, а на Бразилия – 1.8 милиона долара.

3. Кърменето може да спаси 823 хиляди детски живота и 20 хиляди майчини

Известно е, че кърмата помага на детето се справя с инфекциозните заболявания, подобрява умствените му способности, понижава риска от развитие на захарен диабет и затлъстяване.

Изследователите пресмятат, че ако всички жени по Земята кърмеха децата си до 6-месечна възраст, това би намалило детската смъртност с 13%, и 823 хиляди живота биха били спасени.

Също така кърменето е изключително полезно за майките – опасността от разболяване от рак на млечната жлеза намалява с 6%, ако една жена кърми поне 2 години от живота си.

4. Изкуственото захранване вреди на околната среда

Отказът от кърмене сериозно вреди на околната среда на планетата.

Например, в САЩ заводите за производство на заместители на майчина кърма генерират 354 хиляди тона хартиени опаковки и 550 милиона метални опаковки, които изискват огромни ресурси за преработка.

Също за работата на тези предприятия е необходима електроенергия и вода, а транспортирането на детската храна в различните щати и износа за други държави допринася за сериозно замърсяване на въздуха.