Проучване, проведено от компания производител на хранителни добавки , даде възможност да се определи колко време младите жени губят за спазване на различни диети.

В проучването взели участие 1000 жени. Повечето от тях, според авторите на проучването, средно се опитват да отслабнат 2 пъти годишно.

Средностатистическата жена на възраст 18-30 години сваля средно 2 килограма годишно, посвещавайки на диети около 168 календарни дни.

Интересно е, че преди да навършат 40 години, броят дни, които жени пропиляват в диети се равнява на 308 седмици.
Изчисленията на специалистите показват – към 30-тата си година жените успяват да свалят средно 90 килограма, а до началото на 5-тото десетилетие от своя живот се избавят от 160 килограма.

Според статистиката, най-популярни диетите се оказали сред жените на възраст 33 години. Тази тенденция според авторите на проучването, се обяснява необходимостта да си върнат добре физическата форма след бременността и раждането.

Ситуацията кардинално се променя към 40-тата година, тъй като именно в тази възраст жените са свикнали към своите пропорции и си признават, че обичат собственото си тяло.

Експертите също открили други причини, каращи нежния пол да спазва диети. Едно от тях се оказало желанието за не по-малка привлекателност от сестри или приятелки, теглото на които оставало в рамките на нормалното.

Понякога необходимостта от сваляне на излишните килограми възниквала у дамите след пазаруване и посещението на пробната в магазина.

Разглеждайки своето отражение в голямо огледало, участничките в изследването осъзнавали, че тежат прекалено много.

Романтичните отношения с партньора също е един от факторите, обуславящ свалянето на килограми. Например, след раздяла около 57% от младите жени започнали да спазват подходяща диета.

Някои от жените-доброволци признавали, че желанието да бъдат стройни е свързано с позирането за снимки. Неотдавнашен експеримент доказва, че жените понякога спазват опасни диети, поради своята зависимост от популярната социална мрежа.

Сътрудници на катедрата по медицина на Университета на Северна Каролина отбелязват, че разглеждането на снимки на красиви девойки в онлайн пространството вреди на хората с емоционални зависимости.

Те често се сравняват с други потребители и ограничават количеството храна, което приемат, за да не изглеждат по-зле.

Изследването също така показва и нещо парадоксално, че 62% от нежния пол след преглеждането на фотографии на известни модели се отказват от взетото решение за започване на диета.

Освен това болшинството от дамите се отказват от режима на здравословно хранене, след като разглеждат възхитителните форми на известни жени от света на шоубизнеса.

Експертите отбелязват, че 54% от жените смятат, че никога няма да могат да постигнат тялото на своите мечти, именно поради тази причина те пренебрегват диетите и предпочитат да останат в предишната си форма.

Още 57% от запитаните отговорили, че рядко са удовлетворени от резултатите от своите старания.

Когато те се връщат от отпуск и разглеждат своите снимки в басейна или в морето, жените се разстройват от това, че не изглеждат толкова добре колкото са се надявали, когато започвали диетата.

Експертите също определят коя знаменитост предизвиква у жените по целия свят най-много негативни емоции що се отнася за нейната външност.

Оказало се, че английската актриса Мишел Кийгън се явява основно препятствие за борбата с наднорменото тегло. Изследването също потвърждава, че повечето жени, особено младите, следят новостите около звездите и съответно разглеждат снимки на плажни модели.