Много хора избягват употребата на краве масло не само когато спазват някакъв нов хранителен режим или диета, ами и във всекидневието си. Това е така, защото то е известно с високия си мазнинен състав, следователно и огромното количество калории, което съдържа.

То сякаш си носи славата на продукт, която е виновен освен за много затлъстели хора по целия свят, но и предизвикващ проблеми със сърцето, запушващ кръвоносните артерии и какво ли не друго.

Скорошни проучвания, обаче, показват, че маслото хич не е чак толкова вредно, колкото сме свикнали да си мислим и това да го изключим от менюто си само би ни попречило, но в абсолютно никакъв случай помогнало, както може би предполагаме.

Кога маслото е добро за здравето ви?

Единственото изискване е да е добро качество.

Изследванията показват, че истинското масло може да бъде балсам за организма ви, за разлика от многото евтини некачествени масла, които се продават в магазините, големите супермаркети и по пазарите днес.

Единственото, което трябва да направите, за да не се лишавате от маслото е да изберете правилния тип масло.

Задължително условие е, то да бъде извлечено от крави, които са били хранени само с трева – това с какво се е хранила кравата оказва огромно значение върху свойствата и хранителните стойности на всяко едно масло.

Изискването, храненето й да се е съставяло само от трева е, защото е установено, че при продуктите от тези крави, които са били хранени само с трева се съдържа в голямо количество витаминът К2.

Това е един от най-подценяваните витамини, от които нашият организъм има нужда, а много хора, в наши дни, наистина се намират в недостиг на витамин К2. Той е изключително важен за костната ни система и за сърдечния ни орган.

Калцият е този, който хората са свикнали да смятат за нужен за изграждане на здрави кости и това е така, да, но витамин К2 е не по-малко важен, според скорошни проучвания. Те показват, че без витамин К2 от калцият няма смисъл – той не бива оползотворяван, а бива неактивен, когато не работи заедно с витамин К2.

Той помага страшно много и при вече развити заболявания. Установен е огромният му ефект при остеопороза – едно от най-коварните заболявания на костната ни система. Важен е обаче ежедневният му прием – не бива да оставяте организма си в дефицит на витамин К2 в никакъв случай. Поради тази причина той вече съществува и на таблетки.

Но трябва ли да тровим организма си с химия, когато можем да извлечем дори по-добри ползи от него, като просто консумираме хубаво и качествено краве масло?

Краве маслото, също така, противно на много очаквания се оказва, че е изключително полезно за отслабването в малки количества, тъй като засилва обмяната на веществата. Освен това то е изключително богато на CLA (киселина), която според някои изследвания помага за изграждането на чиста мускулна маса и намалява натрупаните мазнини – разбира се, ако това е подкрепено със съответната фитнес програма и хранителен режим.

Оказва се, че високо-мазнинните продукти, когато са приемани в малки количества, като маслото например, не само не вредят на организма ни, но и му помагат да функционира правилно. Грешка е да лишаваме тялото си от каквото и да е, било то и вредно – всичко се крие в баланса.