Изследвания потвърждават, че най-тежкият ден от седмицата е вторник. В понеделник, противно на общоприетото схващане, човек е най-енергичен и е в състояние да свърши максимален обем от работа.

Учени от Великобритания успяха да докажат, че в понеделник сутрин работоспособността на повечето хора е най-високо ниво.

Най-висока концентрация и производителност се наблюдава в 10 часа сутринта в понеделник. Така британските учени успяха да опровергаят популярния мит, че именно първият ден от седмицата е най-тежкият.

В понеделник следобед работоспособността започва бавно да се понижава, достигайки най-ниското си ниво във вторник.
Следва да се отбележи, че най-трудно е човек да се съсредоточи именно във втория работен ден около 16 часа работоспособността и ефективността са най-ниското си ниво.

В тази връзка учените препоръчват да започнем с най-важните задачи в понеделник, за да бъде цялата седмица продуктивна и да премине леко.
Хората са свикнали да мислят понеделниците за най-тежки само защото им е трудно да се заемат със служебните задачи след 2 дни почивка.

Но учените смятат, че това схващане е неправилно и са убедени, че почивните дни дават възможност на човек възстанови силите си за новата работна седмица.
За целите на настоящото изследването учените направили проучване сред 3000 доброволци. 53% от участниците в експеримента отговорили, че отлагат задачите си за втория ден от седмицата, а в понеделник не се натоварват с много работа.

Освен това доброволците офис служители, които били посочили списъка си с задачи за първия ден от седмицата, имали навика в понеделник да се ангажират с всичко друго, но не и неотложните дела.

Така, във вторник обемът работа, който очаквал съответния участник в изследването, бил станал толкова голям, че стресът и умората в края на деня са неизбежно явление.

Най-стресиращото време от седмицата е 11.45 часа във вторник, когато човек навлиза напълно в настроение за работа.
Статистиката потвърждава, че именно във вторник хората най-често се отказват от обяда си.

Въпреки това такова поведение на хранене не може да бъде определено като здравословно. И затова учените съветват да преразгледаме своя дневен режим, ако не намират време за хранене.

Психолозите са разработили оптимален сценарий за по-лесно и по-позитивно начало на новата седмица – необходимо е да си приготвите лека закуска, включваща плодове и зеленчуци, последвана от сутрешна разходка и след това с по-добро настроени да пристъпим към изпълнението на служебните задължения.

Неотдавна учените доказаха, че сряда е най-добрият ден за онлайн пазаруване, а четвъртък е най-подходящия ден за среща.