Вероятно сте чували, че морковите и другите плодове и зеленчуци с оранжев цвят подобряват здравето на очите и предпазват зрението.

Това е асболютно вярно и се дължи на високото съдържание на веществото бета-каротин.

Това е вид витамин А, който дава на тези храни характерният оранжев оттенък.

Той подпомамага ретината и други части на окото и зрителната система да функционират гладко.

Но яденето на плодове и зеленчуци с оранжев цвят и високо съдържание на бета-каротин по пътя към доброто зрение не е достатъчно.

Въпреки че връзката им с очите и доброто зрение не е съвсем позната, има още няколко витамини и минерали, които са от съществено значение за здравите очи и острото зрение.

Направете тези пет храни неизменна част от вашия хранителен режим и дълги години няма да се оплаквате от отслабнало зрение, а очите ви ще са в топ форма.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак, лапад, лобода, левурда, наричана още див чесън, перата на зелените лук и чесън, рукола и всякакви видове салати са едни от най-полезните за зрението. Те са с богато съдържание на лутеин и зеаксантин антиоксиданти.

Според проучванията, тези съставки силно намаляват риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта на окото.

Яйца

Макар мнозина да избягват яйчения жълтък, поради високото му съдържание на мазнини и потенциалното му действие за повишаване на холестерола, той е отличен източник на лутеин и зеаксантин.

Нещо повече – яйченият жълтък съдържа цинк, който също помага за намаляване на макулната дегенерация на очите.

Д-р Павел Дохърти, медицински директор на клиниката „Laser Vision” в Лос Анджелис, смята, че редовната консумация на яйчен жълтък до голяма степен може да предпази очите от увреждания.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като лимони, портокали, мандарини, помело, грейпфрут, зелен лимон (лайм), сатсума, клементина и други, са богат източник на мощния и жизненоважен витамин С.

Дългогодишни научни изследвания са доказали, че витамин С намалява риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта на окото.

Бадеми

Бадемите, освен че съдържат известно количество протеин и са отлично средство за залъгване на глада между храненията, са пълни с витамин Е. Той забавя макулната дегенерация, показват изследванията на учените.

Само една шепа бадеми на ден осигурява около половината от необходимата дневна доза от витамин Е. Но има една подробност, която не бива да пропускаме – бадемите, подобно на повечето видове ядки, запазват витамините, минералите и всички полезни микроелементи и вещества, когато се консумират в сурово състояние.

Мазните риби

Чували ли сте, че дори и най-мазната риба е по-полезна за организма от което и да е месо? Това е така, защото рибите са богати на ненаситени омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Те се съдържат най-много в риби като сьомга, риба тон, скумрия, аншоа, пъстърва, маслена риба.

Мастните киселини в рибите влияят върху здравето на ретината като я предпазват от синдрома на изсъхване на окото, казва д-р Джими Лий, директор на Клиниката по рефрактивна хирургия в Медицинския център Монтефиоре в Ню Йорк сити.

От този синдром страдат милиони хора по света, но са засегнати най-вече тези, чиято работа е свързана с дълги часове пред компютъра.