Как планираме почивката си така, че да бъде полезна за здравето ни?

Формулата на полезната за здравето почивка беше изведена още в социалистическо време – „Слънце, въздух и вода – нашите най-добри приятели!“
Ако те присъстват, почивката е постигнала целите си.

Слънце

Умереният контакт с ултравиолетовите лъчи са много полезни за организма. С какво?

Благодарение на престоя на слънце се ускоряват обменните процеси – човек отслабва, без да полага никакви усилия. Повишават се нивата на хемоглобина в кръвта. Подобрява се снабдяването на кожата с кислород.

В организма се образува витамин D, който ни предпазва от настинка, остеопороза, депресии, а децата от рахит. А според последните изследвания дори и от 14 вида рак, включително и от рак на кожата.

Важно!

Човек може да си набави полезна доза слънце не само на морския бряг или на някой градски плаж, но и в сенките на дърветата в градските паркове.

Въздух

Престоя в затворени помещения по време на отпуск е противопоказно. Бледият вид на хората, които работят в офиси се обяснява с това, че по-голямата част от денонощието си те прекарват в задушни помещения, което способства за възникването на застойни явления, следствие на които са бледата кожа и отоците.

Разходките на чист въздух подобряват кръвоснабдяването на организма, повишават тонуса на кръвоносните съдове, благотворно влияят на нервната система и способстват за нормализиране на съня.

Също по време на лятната почивка е да се наспиваме, да се храним по график – на няколко часа, да не нервничим. Важни са и новите преживявания – те помагат временно да се откъснем и дори да забравим за проблемите си. Посещения на музей, скачане с парашут.

Вода

Полезно е да се намираме в близост до вода. Около „голяма вода“ – море, река или градски басейн – не е важно – влажният въздух „сваля“ на земята вируси, бацили и алергени.

Ако ви се предоставя възможност за плуване, не я пренебрегвайте. На първо място, плуването натоварва всички мускулни групи, способства за естествено закаляване на организма и за отслабване.

При преплуване на участък от 100 метра се изразходват толкова количество калории, колкото при 1 километър бягане. Също така плуването оформя много по-добре фигурата от тренажорите.

В допълнение

Макар и много от нас да отиват на почивка, за да подобрят здравето си, на практика се получава точно обратното. Активизират се стари болежки и се появяват нови. Защо? И как да избегнете това.

1-ва основна задача

Много хора смятат, че за една почивка е необходимо и да подобрят здравето си и да видят малко свят или да се полюбуват на родните ни Черноморие. Но това едва ли е възможно.

Лечението или профилактичния курс изискват известно еднообразие в дневния режим и постоянен престой на едно място, тъй като всякакви пътувания представляват стрес за организма. Изберете каква е по-важно за вас – лечението или туризма и изхождайки от това планирайте лятната си почивка.

2-ро - слънчеви бани – до 12 и след 16 часа

За да нямате проблеми с бенките, с млечната жлеза и с изгарянето на кожата, създайте си правило да стоите на плажа до 12 часа през деня и след 16 часа, останалото време прекарвайте в хотелската стая, квартирата или под дебелата сянка на дърветата.

По-добре е да получите загар не като лежите, а в движение – играейки на волейбол, чрез плуване или разхождайки се по плажа.