Първите опити за създаване на сапун са били предприети преди няколко хилядолетия. В древен Вавилон учените са открили доказателства за подобни на сапун материали, датирани от 2800 години преди Христа.

Днес различните видове сапуни са толкова много, че поразяват въображението, но това прави доста труден изборът на подходящо средство за интимна хигиена.

От едно средство към множество

Някога притежанието на само един вид сапун е бил истински лукс за жената. Да се открие средство, което се насапунисва и ефективно почиства кожата, това е било голям късмет. Днес обаче само един вид сапун не е достатъчен, дори и да е качествен.

Козметичната индустрия призовава жените да подбират средствата, които използват за грижа за различните части на тялото. За кремовете – един за лице, друг за областта около очите и клепачите, трети за ръцете, четвърти за устните и пети за цялото тяло.

За сапунът – един е за ръцете и краката, съвсем друг е предназначеният за интимна хигиена.

Колко оправдано е това деление на козметичните средства, експертите все още спорят. Що се отнася до интимния сапун те обаче са единодушни, такъв сапун си има своето място.

Обикновен и интимен сапун – каква е разликата

Днес да открием сапун за интимна хигиена изобщо не е трудно. Много марки имат специални продуктови линии, и малко от тях се ограничават само до обикновените сапуни.

На взискателните потребители производителите предлагат различни видове средства под формата на пяна, емулсия, мляко, гелове, кърпички и множество други средства. Но все пак сапунът за интимна грижа е нещо по-обичайно. По какво се отличава от обикновения?

Към козметиката за интимна хигиена изискванията са по-специфични. На първо място, към нивото на pH. Обикновеният сапун е с pH от 5,5 до 8,5. Благодарение на това ефективно отмива от кожата замърсяванията и патогенната микрофлора, осигурявайки чистота и комфорт.

Сапунът за интимна хигиена е с доста по-ниско рН. Това е оправдано с чувствителността на отделните зони на женското тяло.

Какво е това pH и каква роля играе

Алкално-киселинният баланс на кожата, който се измерва в единици pH, е равен на 5,5, но ако се касае за ниво на pH на лигавицата на влагалището, е много по-ниско. И може да варира от 3,3 до 5,2 единици. Поддържането на този баланс при ежедневна хигиена е гаранция за здравето на интимните зони.

След използването на обикновен сапун за подмиване на влагалището рН ще се измести и ще стане по-алкално.

Това може да доведе до това, че патогенните бактерии на лигавиците на интимните зони ще станат повече, а количеството на полезните значително ще се понижи, ще възникне дисбактериоза.

Това заболяване се съпровожда със силен сърбеж, обилни секрети и неприятна миризма. Затова в грижата за интимните зони е необходимо да се използва не обикновен сапун, а за интимна хигиена.

Какво се съдържа в сапуна за интимна хигиена

Различното рН не е единствената разлика на сапуна за интимна хигиена от обикновените средства. Има и други, не по-малко важни нюанси.

Качественият сапун за деликатни зони не съдържа агресивни повърхностни активни вещества, които водят до поява на сухота и дискомфорт, нарушават баланса на бактерии.

На мястото на лимонената киселина, която обикновено се използва в почистващите средства, идва млечната киселина. Не само че е по-мека сама по себе си, но и поддържа микрофлората на интимните зони в оптимално състояние.

5 подсказки как да избираме сапун за интимна хигиена

Сапунът за интимна хигиена е предназначен за ежедневно приложение. Използването трябва да е минимум два пъти на ден – сутрин и вечер. Но време на критичните дни, при интензивни течения, активни тренировки и други случаи подмиването е необходимо да става по-често.

За да не навреди на интимната област, сапунът трябва да е деликатен, но и ефективен.

Необходимо е при избор да се обръща внимание на следните моменти:

  1. Уверете се, че сапунът е с балансирано рН – идеалните стойности са от 3,3 до 5,2 единици;
  2. Избирайте сапун без миризми и парфюми – ароматизираният сапун може да раздразни чувствителната зона, и не решава проблема с неприятната миризма. Причинителят трябва да се лекува, а не да се прикрива.
  3. Нежна формула – наличието в състава на растителни екстракти, витамини и натурални масла повишава ценността на интимния сапун.
  4. Не купувайте сапун с твърди съставки – не е желателно съдържанието на сулфати;
  5. Търсете продукт, одобрен от експерти – интимен сапун, одобрен от дерматолози и гинеколози е идеален вариант.