Омега 3 есенциалните мастни киселини могат да предотвратят развитието на пълна шизофрения при хора с висок риск от това заболяване.

И още, Омега-3 ЕМК изглежда предотвратяват развиването на психоза при участниците в изследването в продължение на няколко години след като хората са спрели да ги вземат като медикамент.

Това откритие предполага възможност за третиране на това така известно с трудното си лечение заболяване. Понастоящем, хората, страдащи от шизофрения, биват третирани с антипсихотични медикаменти, но лекарствата не показват положителен ефект при всички пациенти и обикновено трябва да бъдат вземани до живот, което означава, че те не са подходящи за хора, които имат само симптоми, но не са освидетелствани като шизофрецини.

Омега-3 ЕМК и мозъка – тези мастни киселини обикновено се намират в храни като мазни риби, яйца и орехи. Няколко по-ранни изследвания предполагат, че техните съставки могат да потушат възпалителни процеси в тялото. Някои проучвания показват, че Омега-3 ЕМК подобряват сърдечната дейност и хронични състояния като ревматоиден артрит и депресия.

Хората с шизофрения често имат високи нива на възпалителни химикали в тялото си, но ниски нива на Омега-3 ЕМК в кръвта. Учените не са абсолютно конкретни дали възпалението на мозъка от части е причина за развиването на шизофренията и затова решават да тестват дали приемането на Омега-3 ЕМК добавки, като рибено масло, ще помогне да се предотврати инфекцията и по този начин да спомоге за предотвратяване на развитието на шизофренията.

Екипът от изследователи наема 81 тийнейджъри и младежи, всички от които са били с изключително висок риск от развиване на шизофренна психоза през последната година. Всички младежи, на възраст между 13 и 25 години, имали най-ранните симптоми на шизофрения. Например, някои от тях чували гласове или халюцинирали, но подобни симптоми траели в продължение само на няколко дни. Други страдали от заблудата, че някой иска да ги нарани, но те бързо успявали да пренебрегнат и надделеят над тези мисли. Половината от групата приемала хранителна добавка от рибно масло, богата на Омега-3 ЕМК в продължение на 12 седмици, докато останалата част получавала плацебо, която просто съдържала малко количество рибно масло. Екипът следял участниците в проучването в продължение на седем години. Само 10% от участниците, които приемали рибното масло, развили шизофрения в сравнение с 40% от пациентите в контролната група, заключили специалистите.

Изследването е относително малко и не е изяснило защо Омега-3 ЕМК може да се повлияли в положителен аспект на пациентите, но една от възможностите е, че съставките прекъсват натрупването на възпалителни химикали точно в подходящия стадии от развитието на болестта.

Едно от възможните обяснения е това, че Омега-3 ЕМК просто пренасочват развитието на болестта в различна траектория. Когато натрупването на възпалителни химикали бъде прекъснато, което иначе води до пълно психично разстройство, тогава пациентът не страда от същия риск.

Понеже най-рисковите пациенти не продължават с развитието на шизофренията, лекарите по принцип не предписват лекарства с малки дози антипсихотични съставки на хора с подобни симптоми. Антипсихотичните вещества и медикаменти са ефективни, но могат да причинят напълняване, високи нива на холестерола и дори диабет.

Омега-3 ЕМК, от друга страна, имат само няколко познати странични ефекта.