Знаете ли, че общо приетото схващане за осем часа здравословен сън, всъщност е вредно за организма?

Прекалено малките часове за сън също вредят на организма, чувствате се уморени, раздразнителни, може да доведат до затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет и сърдечно-съдови заболявания, твърдят лекарите.

Но според изследвания, проведени през последните десет години, хората, спящи шест часа нощем, са изложени на по-малък риск от ранна смъртност в сравнение с тези, които спят между 6 и 8 часа всяка нощ?

Професорът по сърдечно-съдови заболявания и епидемиология в университета в Уоруик Франко Капукио анализира резултатите от 16 проучвания. В тях взимат участие над милион души, като са описани навиците им за сън и са проследени във времето.

Участниците са разделени на 3 групи. В първата група участниците спят по-малко от 6 часа. Във втората група хората отделят между 6 и 8 часа за сън, а в третата над осем часа. Според анализа при втората група се наблюдава 12% по-голяма смъртност от първата, а при третата 30% повече от втората.

Според, д-р Капукио, хората, които спят повече от осем часа, могат да имат здравословен проблем, който все още не е проявил симптоми.

Не всички учени обаче са съгласни с тезата му, според някои, причината за ранната смъртност, следствие на дългите часове сън, е друга.

Проведено е изследване от професор Шон Юнгстед от Държавния университет на Аризона. В него взимат участие 14 млади доброволци, които трябва да прекарат всяка вечер по два часа повече в леглото в продължение на три седмици.

Резултатите показват, че те се оплакват от потиснато настроение и болки в гърба. Тези резултати са причина Юнгстед да се замисли дали проблемът не е, че дългият сън предизвиква продължително спиране на физическата дейност.

Всички експерти обаче са съгласни, че качеството на съня влияе на здравето ни. Според тях бебетата, децата и тийнейджърите имат нужда от повече сън в сравнение с възрастните.
Според д-р Капукио, три четвърти от хората в западния свят спят между шест и осем часа средно на вечер, а резултатите от изследванията показват, че това са часовете, необходими за по-здравословен и по-продължителен живот.

Все пак може ли да се каже, че осем часа сън са за предпочитане пред шест? Според д-р Грег Джейкъбс от изследователския център Sleep Disorders Center в Масачузетс, най-здравословното време за сън е в продължителност на 7 часа. Той анализира годишната анкета на възрастните в САЩ, проведена от National Sleep Foundation’s annual poll.

Според него седем часа сън е възможно най-оптималната продължителност на съня, която съхранява нашето здраве.

„Проучванията показват, че на възрастните са необходими около седем часа сън. Според изследванията, това е средната продължителност на часовете, необходими при възрастните в целия свят. Проведените анкети и тестове показват, че продължителността на съня, около седем часа, са напълно достатъчни за нормалната дейността на мозъка .“

Разбира се, ако обичате да прекарвате дълги часове в леглото и се чувствате заредени с енергия и в добра форма, значи вие сте открили необходимото количество сън за вас. Няма 100 процента сигурни доказателства, които да сочат, че допълнителните часове сън ще ви навредят.