Въпрос с повишена трудност – къде въздухът е по-чист и с по-добро качество – на открито или вътре в помещенията?

В 9 случая от 10 правилният отговор ще бъде първият вариант. Където и да се намирате – у дома, в офиса или в спортната зала, въздухът там ще бъде с по-ниско качество, отколкото този на улицата.

Мръсният въздух вътре в помещенията е един от 5-те основни рискови фактори за здравето на хората.

Нашите тухлени и бетонни жилища постоянно отделят токсични химически вещества като формалдехид например. Нашият въздух също бива отравян от бактерии, плесен, прах и въглероден диоксид, образуващ се около работещите печки.

За щастие съществуват стайни растения, които решават частично проблема, свързан с невъзможността за редовно проветряване на помещенията. В списъка по-долу са посочени растения, които най-ефективно почистват въздуха.

1. Хризантема

Това растение е любимо на NASA. Именно неговите цветя се използват за очистване на въздуха в офисите на космическата агенция. Те ефективно абсорбират амоняк, бензен, бензол, формалдехид и ксилол от въздуха във всяко помещение.

Освен това тези разсада и семената на тези цветя не са много скъпи, което ги превръща в идеален вариант за цветна леха в двора на всяка къща.

2. Хлорофитум /Зелена лилия/

Това растение на английски е познато и с наименованието Spider Plant /Паяково растение/. Цени се, поради факта, че е идеално за хора, които за първи път започват да отглеждат стайни растения.

Зелената лилия цъфти често, лесна е за отглеждане и вие винаги ще знаете какво да правите с него.
Растението изглежда добре и не умира почти никога. Ефективно поглъща всички химикали, които вие разпръсквате, когато почиствате жилището си.

3. Драцена

По света има повече от 40 вида от това растение. Но в България най-често се отглеждат като стайни цветя видовете - драцена фрагранс (Dracaena fragrans) и драцена деремензис (Dracaena deremensis).

Драцената е отлично средство за очистване на въздуха от бензол, формалдехид, трихлоретан и ксилол. Истината е, че това растение е токсично, макар и в малка степен за котки и кучета. И ако вие имате малко жилище и в него живеят домашни любимци, преди да си вземете такова растение.

4. Фикус

Това е най-популярното мини-дърво сред всички собственици на жилища по света. Ако го сложите в голяма саксия, то може да достигне по-големи размери. Но обикновено, тяхната височина е от 60 до 120 см.

И фикусите са отлично средство за очистване на въздуха. Те могат да се изнасят навън през пролетта и лятото, но при първите застудявания в средата на октомври трябва да се прибира вътре.

Фикусът очиства въздухът в помещенията от бензол, трихлоретан и формалдехид.

5. Спатифилум

Това е много красиво растение и повечето хора доста тежко преживяват неговото изсъхване. Цъфти през по-голямата част от лятото, предпочита сенчестите места и влажна, но не мокра почва. Филтрира от въздуха амоняк, бензол, формалдехид и трихлоретан.

6. Папрат

Това растение обича прохладни места с висока влажност и с отразена светлина. Банята е идеално място за този „малък приятел“. Папратите очистват въздуха от замърсяващи вещества – ксилол и формалдехид.

7. Сансевиера /тъщин език, свекървен език/

Саксиите с това растение могат да бъдат видени почти навсякъде – в офиси и в ресторанти. И има защо – това растение не изисква никаква грижа. Необходимо е да се полива веднъж месечно – то обича сухи условия. Голямо количество светлина на него също не им е нужно. Очистват въздуха в помещенията от бензол и от формалдехид.