За менопаузата можем да се шегуваме, по повод предстоящия климакс можем да се тревожим, но от фактите няма къде да избягаме. При 2/3 от жените по време на менопауза се влошава паметта. Колко изразен е този процес и как влияе на способността на жените трезво да мислят и да помнят всичко случващо се.

Менопауза – живот без хормони

Периодът, когато при жените се проявяват първите признаци на приближаване на менопауза, се нарича перименопауза, която може да продължи до 10 години. А от 50 до 55 г. повечето дами преминават към стадий на менопауза, окончателното преустановяване на менструациите.

Отделно се правят разграничения:

  • Ранна менопауза, която се развива на 40-44 години;
  • И преждевременна, когато менструациите спират на 36-39 г.;

При норма по време на овулация фоликулите на яйчниците образуват естрадиол и прогестерон. След овулация тези хормони продължават да се образуват от жълтото тяло, което се образува от празен фоликул. Високото ниво на тези хормони през хипоталамуса потиска образуването от хипофизата на фоликулостимулиращ хормон – ФХ и ЛГ – лутенизиращ хормон.

Когато постъпването на естрадиол и прогестерон намалее, образуването от хипофизата на ФСГ и ЛГ се възстановява до предишните обеми.

Към момента на менопаузата фоликулите на яйчниците се изтощават поради възрастта. Причина за менопаузата впрочем може да е хирургична операция по отстраняване на двата яйчника.

Вече е доказано, че половите хормони – това са мощни невростероиди, които влияят не само на половия живот, но и на много негови когнитивни функции. Известно е, че естрадиолът и прогестеронът защитават мозъка, подобряват паметта и мисленето. И когато техният синтез се преустанови, указаните функции също намаляват.

Именно с полови хормони се обясняват някои полови особености на цяла съвкупност от невродегенеративни заболявания – болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други.

Да добавим и, че понижаването на нивата на прогестерона води до повишена раздразнителност и колебания в настроенията, и нарушения на съня, които сами по себе си влияят на паметта, концентрацията и работоспособността.

Мъгла в ума

По данни от изследване, публикувано през 2004 г. в списание издание за женско здраве, когнитивните проблеми в една или в друга степен с възрастта се проявяват при повече от 60 процента от жените.

Първите сигнали най-често възникват още в перименопаузата. Наблюденията показват, че на първо място страдат вербалната памет – усвояване на нова информация, на нови думи, и беглост на речта.

По-късно се развиват проблеми със запомнянето на имена, с концентрацията върху поставения проблем, а също и с вземането на решения. Може да пострада и фината моторика. Доказано е, че колкото по-често жените получават топли вълни, толкова повече вербалната им памет се влошава.

Менопаузата често съвпада с други значими житейски събития, сред които напускане на дома от порасналите деца, поява на внуци, развитие на хронични заболявания – диабет или болести на сърцето, стареене на родителите и необходимост от грижа за тях, бързо наближаване към пенсиониране или обратното, възможност за извеждане на кариерата на ново ниво.

Менопауза на работното място

През 2015 г. изданието с наименование Climacteric публикува статия, от която следва, че жените не само живеят по-дълго от мъжете, но и като цяло работят повече и дори излизат в пенсия по-късно, ако се гледа фактически на положението, а не по законодателни разрешения.

Съвсем не е изненадващо, че 45% от работната сила над 50 години на практика във всички форми на заетост са именно жени. А както става ясно по-горе, на 50-55 години повечето от дамите преживяват менопауза с всички нейни негативни проявления.

По данни на учените 50% от жените над 50 г. работят в същото темпо, а почти половината от жените изпитват реални трудности при изпълнение на своята работа.

Как да запазим ума и мисленето в период на менопауза

Лекарите дават редица препоръки, които имат за цел да помогнат на 50-годишните жени да останат с ясен ум и добра памет:

  • Физическа активност – за да съхраним нормално тегло и да предотвратим атрофията на мускулите от напредването на възрастта, за да се справяме ефективно с раздразнителността, за да спим добре, в период на менопауза са необходими редовни физически упражнения.
  • Игри на разума – разгадаването на кръстословици и четенето на булевардни романи, за съжаление, не предпазва от менопауза, обучение на свирене на музикален инструмент, изучаване на нов чужд език, редовните социални взаимодействия, ето това наистина помага срещу менопауза.