Краят на лятото е перфектното „оправдание“ за още един уикенд, прекаран в разходки. Температурите не са толкова високи, а слънцето не е толкова силно.

След като намерихме причина да отделите от свободното си време за природата е време да ви споделим и какви са ползите от това прекарано време.

Понижават нивата на стрес

Проучвания показват, че разходките в гората понижават нивата на кортизол, който е по-известен, като хормон на стреса. Освен това, тишината на планината ни успокоява и действа релаксиращо на съзнанието ни.

Борят се срещу хроничната умора

Проучвания са доказали, че честите разходки извън града подобряват значително симптомите на хронична умора и се препоръчват като терапия за неприятното състояние.

Действат противовъзпалително

Растенията, отделят специални вещества, наречени фитоциди, като учените смятат, че те предпазват от вредни, за самите растения, насекоми. Проучвания в областта показват, че когато човек вдишва по-голяма доза от веществото, това действа благоприятно на здравето.

Така се увеличава активността на белите кръвни клетки, борещи се с чуждите микроорганизми и инфекции.

Действат чудесно на децата

Голям процент от децата до 12-годишна възраст страдат от хиперактивност и синдром на дефицит на вниманието. Най-общо, основният симптом на синдрома е изключително трудното съсредоточаване в една дейност.

Тези деца са изключително активни и търсят постоянно нови игри и занимания, което е проблем основно за родителите. При по тежки фази се прибягва, дори, до медикаментозна терапия.

Психолози и лекари препоръчват продължителните разходки сред природата, като един от най-добрите методи за контролиране на състоянието. Изследвания в областта са показали значително подобрение на състоянието след прекарването на поне няколко часа сред природата.

Подобряват паметта и продуктивността

Експериментално изследване проведено от учени в Колумбия, САЩ показало, че аеробните упражнения подобряват частта от мозъка отговорна за пространствената памет.

Ходенето и изкачването на по-трудни терени са перфектния пример за такъв тип активност. Прекарването на време в планината, например, може да развихри въображението ви и да си измислите, дори, и тренировка с интересни упражнения на открито.

За стегната и красива фигура

Експертите са установили, че разходката в планината за около час може да ни лиши от средно 400 до 700 калории. Освен, по-горе изброените, ползи излетите сред природата са перфектния начин да помогнем на тялото ни да сваля килограми и подкожни мазнини.

Правят ни по-щастливи

Изследвания от преди няколко години са доказали, че чрез движението сред природата, зеленината и чистият въздух се освобождава хормона ендорфин. Това е един от т.нар хормони на щастието.

Чрез този тип активност, човек става по-самоуверен и редуцира безпокойствието.