Кога за последно приключихте с четенето на книга? И какво почувствахте?

Историите с добрите художествени романи за познати на всички – хората ангажират за тяхното прочитане цялото си свободно време, а когато приключат книгата, чувстват, че са станали по-умни и по-мъдри. Този тип четене се нарича дълбоко и днес вече се смята за остаряла практика.

Всички тези онлайн-таблоиди, социални мрежи и клубове изпълват цялото наше съзнание и свободно време. Читателите, които са готови да изгубят седмица за един текст днес все повече намаляват. Дори някои от нас се смеят над такива хора – защо са толкова ретроградни.

Но ако не четете дълги текстове сами, то ще е по-добре да започнете да правите това, като се омъжите за човек, който ги чете.
Според някои изследвания, че изборът на човек за спътник до края на живота, който чете, ще сработва винаги.

През 2006 и 2009-та година Раймонд Мар, психолог от университета Йорк в Канада, и Кейт Оутли, професор по когнитивна психология от Университета на Торонто, провели 2 независими аналогични изследвания.

И двамата успели да докажат, че хората, които четат редовно художествена литература са способни да проявяват повече съчувствие към другите, а в своите решения да се уповават повече на разума, а не на емоциите.

С други думи, за разлика от тези, които не четат книги, хората, които го правят по-често аргументират своята позиция, а не се сриват пред крясъците, умеят да убеждават другите и да отчитат техните интереси, съобразявайки ги със своите собствени.

Вероятно ще си кажете, че „ботаниците“ са много отегчителни и скучни, но практиката показва, че изграждането на семейство с такъв човек е много по-лесно, отколкото с истерик и такъв, който избухва от най-малкото.

Хората, които четат повести и романи по-добре разбират природата на междуличностните отношения и не са толкова импулсивни.

Изследване, проведено от американски специалисти през 2010-та година показва, че хората, които в детството си са чели повече художествени произведения, имат по-добри навици да мислят теоретично.

Те са по-мъдри, по-лесно се адаптират към променящите се външни фактори и им е по-лесно да намират общ език с останалите хора. Всяка трагедия и всяка победа на измисления персонаж, за живота на който разбирате от книгата, вашият мозък я възприема като своя собствена.

Това означава, че четенето на книги може действително да ви направи по-мъдри и по-опитни. Ето защо за младите хора, които много четат се говори, че са развали прекалено бързо или твърде бързо са пораснали.

Всеки, който е прочел хиляди добри романи, може да се смята за човек, който е изживял хиляди животи. Ако цялата тази история с книгите не е за вас, опитайте да си изберете за съпруг и половинка в живота ви човек, който е прочел повече от десет сериозни романа.

И ето защо.

1. Хората, които редовно четат, ще ви пишат любовни писма и текстове в стихове

Те разговарят на литературен език. И карат човек да им се възхищава, поради големият брой думи, които знаят и умението да се общува с тях.

2. Никой няма да разбира така добре, както начетеният човек

Според известен психолог добрият автор на романи прави писател от всеки свой читател.

3. Начетените хора са доста по-мъдри от останалите

Хората, които четат много, лесно поддържат разговорите на всякакви теми и много добре умеят да се шегуват.