Значението на лошите сънища често стои на повърхността и единственото, което се изисква от вас – това е да бъдете внимателни към неговото съдържание. Много от сънищата можем да разшифроваме, като просто се уповаваме на собствената си интуиция, и това ще бъде почти по Фройд.

Несъзнателното все пак говори на близък до нашия език. Но има лоши сънища, за чието тълкуване е необходима помощта на психолог. Предлагаме ви няколко елементарни обяснения на това защо сънуваме кошмари, какво означават и как можем да се отървем от тях.

Защо сънуваме кошмари?

Лошите сънища са шифрирани или открити преживявания. В образа на страшния сън излиза информация, която трябва да бъде усвоена от съзнанието и използвана за нещо.

Често се случва ние да не си даваме разрешение за негативните емоции и действия, но потребността от тях остава. В този случай всичко недоизказано вие получавате под формата на сън. Това е древен метод на главния мозък да реализира потребностите на нервната система.

В моменти на високо нервно напрежение – преумора в работата, предстоящо много важно събитие – кошмарите се превръщат в спасителен пояс за запазване на емоционалния баланс.

Това може и да изглежда странно, но именно негативното съдържание на съня ни позволява да се справим със сложните задачи чрез изливане на негативните емоции на сън. В резултат на това вие оставате работоспособни, емоционално устойчиви.

При неврастении, депресивни състояния, лошите сънища се превръщат в защитен механизъм, който помага на нервната система да възстанови своите ресурси и да получи необходимата за това енергия.

Понякога кошмарите и нощните страхове могат да бъдат начало на психическо заболяване.Ако ви мъчат повече от месец, то задължително потърсете помощ от психолог или от психиатър.

Лошият сън може да предупреждава за настъпващо заболяване. Сигналите на организма, които при активно съзнание се заглушават от по-силни раздразнители, могат да се възприемат на сън. Често нощните кошмари могат да предвестници на инфаркт на миокарда.

И бременните често стават жертва на лоши сънища – обикновено се дължат за прикрити страхове за състоянието на бъдещото дете. Лекарите съветват, за да не тревожат бъдещите майки, редовно да посещават женска консултация и да си правят необходимите изследвания.

Кошмари при децата

Най-често имат пряко отношение с някои детайли. Така се реализират детските страхове и агресия. Но след емоционално наситеният ден децата имат лоши сънища, значението на които може да е фантастично или несвързано с реални събития от техния живот.

Нервната им система по този начин се опитва да обработва информацията, която постъпва в много големи количества. Няма нищо опасно в детските кошмари, но не е добре и да се игнорират. Отделете време да обсъдите какво е сънувало детето, ако през нощта е плакало, крещяло или спонтанно се е събудило и не е могло да заспи.

Не оставяйте детето само в стаята, ако се страхува да заспи – важно е да създадете у него усещането, че е в безопасност преди заспиване.

Как да се справите с нощните кошмари?

Проблемът със справянето с лошите съновидения е близък до разшифроването на тяхното значение. Засега въпросът остава открит – страшните сънища ще се повтарят, напомняйки за необходимост от действия.

Ако вашите кошмари са обусловени от преумора – решението е просто – отдъхнете и увеличете консумацията на храни с високо съдържание на витамини от групата В.