Всички ние сме убедени, че бебетата, които току що са се родили, са напълно безпомощно и не умеят нищо. Оказва се, че това не е така. По природа са им заложени много способности, за които ние дори и сме се досещали. И всички те са им необходими, за да оцелеят.

Фактът, че новородените, които само преди няколко часа са се появили на бял свят, умеят да плуват и да задържат дишането си по време на потапяне във вода, е известно най-вероятно на всички ни.

Но с течение на времето този безусловен рефлекс без постоянна тренировка на бебето изчезва. Но и още някои моменти, които са открили учените и на които не може все още да се даде обяснение. Ние подбрахме някои от тях.

1. Бодинг

Сега е много популярен процесът на общуване на бъдещата майка с нейното растящо в утробата ѝ бъдещо дете. Най-често майките разказват на бебето приказки, споделят впечатленията си за отминалия ден или пък заедно с мъника слушат музика.

Но някои жени смятат, че бебето в утробата им не чува нищо и няма никаква полза от такова общуване. Обаче ние бързаме да развенчаем това заблуждение.

Учени от Барселона в началото на тази година направили удивително откритие. С помощта на 3Д ултразвук успели да регистрират как 5-месечният плод реагира на звуците. А когато слуша приятни песни, започва да си отваря устата и да движи езичето си, сякаш си подпява.

2. Запомня информация

Други специалисти също решили да проверят, запомня ли мъника чутата по време на вътреутробния период информация. Бременните жени трябвало да разказват на своите бебета предположените им от учените кратки разкази 2 пъти дневно до самото раждане.

Няколко дни след раждането, малките продължили експеримента и отново разказали на своите рожби тези приказки по време на кърмене. Веднага щом новородените чуели позната приказка, внезапно се увеличал ритъмът на сучене на гърдата.

3. Четене по устните

Бебетата на 4-5 месеца вече умеят да разчитат по устните. Именно в този период мъника започва активно да имитира звуците на възрастните. При това бебета отлично различават, когато към тях се обръщат на роден език или на чужд – те започват да се изненадват.

За съжаление, с течение на времето загубват тази своя способност. Изключение правят само тези, които са израснали в семейства, в които се говорят 2 езика.

4. Любимата храна на мама

Оказва се, че децата отлично помнят вкуса на храната, която е обичала тяхната майка по време на бременност. И по време на захранването бебетата предпочитат именно тази храна, с която се е хранила тяхната майка по време на износването им.

На този факт учените обръщат внимание съвсем случайно. Едно френско семейство осиновило новородено момиченце от Индия. Когато дошло време за захранване, малката категорично отказвала да яде традиционните европейски ястия с ориз – каши, с удоволствие похапвала индийски ориз с подправки.

След това се установило, че биологичната майка на момичето обожавала това ястие по време на бременността.

5. Умеят да смятат

Още една необичайна способност на бебетата – това е, че умеят да смятат, без изобщо да са чували за математиката. Мъници на 5 месеца били разделени на 2 групи. На бебетата от първата група били дадени 2 играчки, а на втората – 3.

След това изследователят им показвал изображения с 2 или 3 предмета. И малките в чиито ръце имало 2 играчки много се изненадвали на картинките с изображения на 3 предмета. И обратно.