Австралийски изследователи се опитаха преди няколко години да се доберат до истината и да разберат защо днешните жени употребяват повече алкохол, отколкото на времето техните майки.

Хелен Хайдън, психолог Queensland University of Technology Centre for Accident Research and Road Safety, коментира пред британско медицинско издание за особеностите при смяната на поколенията.

Тя посочва, че 60-те години на миналия век на жените не е било разрешено да се появяват на обществени места, а сега маркетингът на развлекателните заведения е насочен и към женската аудитория.

В своята публикация Хелен Хайдън твърди, че за последните 15 години процентът на жените, пиещи количества алкохол достатъчно опасни що се отнася до ниво общество, се е увеличил и нейният екип се опитал да разбере какви са причините за тази тенденция.

Те установили, че женските алкохолни навици се променят за много дълъг период от време, в зависимост от периода от живота. Жените започват да употребяват алкохол на 18-19-годишна възраст.

В периода на появата на децата желанието за вдигане на чашката изчезва и се появява отново, когато децата поотраснат.

А количеството алкохол на всяка жена средно надвишава това, което са употребявали на глава от населението жените през 60-те години на миналия век, подчертават учените.

Следва също да се отбележи и друга тенденция що се отнася до употребата на алкохол, която се отнася най-вече за жените, тъй като те най-често се решават да започнат да спазват някакви диети.

Според учените хората, опитващи се да контролират своето тегло, са длъжни да отделят по-голямо внимание на количеството алкохол, което употребяват, тъй като от гледна точка калоричността спиртните напитки отстъпват само на мазните храни, предупреждават експерти.

Средно алкохолните напитки съдържат 7 килокалории на грам и произвеждат само малко повече енергия при разграждане в сравнение с мазните храни, при разпадането на които се отделят 9 килокалории.

Според данните от изследванията на Световния фонд за изучаване на рака, калоричността на алкохола е почти 10% от общото потребление на калории.
Голяма чаша вино съдържа 178 калории, колкото и 2 шоколадови бисквити и за изгарянето на това количество ще е необходимо половин час бързо ходене.

Според Кейт Мендоса от World Cancer Research Fund последните проучвания показват, че хората не знаят каква е калоричността на алкохолните напитки и не ги включват в разчета за ежедневното си потребление, но разлика от храната алкохолните напитки или са съвсем малко или изобщо не са хранителни.

И се получава така, че спазващите диети често забравят или игнорират „празните калории“ в алкохола.

Учените подчертават, че намаляването на употребата на алкохол въздейства изключително благоприятно и улеснява поддържането на здравословни нива на телесното тегло, а също спомага за понижаването на риска от злокачествени заболявания.

Друг въпрос, който често вълнува жените е дали употребата на алкохол би могла да повлияе неблагоприятно върху тяхната способност да имат деца. Що се отнася до бременността много жени си мислят – „алкохолички раждат деца и точно пък аз ли няма да мога да забременея“.

Но алкохолът влияе на самия плод, затова е желателно жената да се откаже от употребата на всякакви спиртни напитки от момента, когато започне да планира създаването на деца поне до периода след раждането.