Интимната близост е от полза по всяко време на годината. Студът обаче наистина загрява, лекува и спасява от лошо настроение.

Зимният секс по-полезен от летния – наистина ли е така

1.Повече прегръдки

Интимната близост при температури над 30 градуса може да е изнурителна и неприятна. Причината е, че съпровожда с обилно изпотяване и допълнително натоварване на сърдечно-съдовата система. В такива условия не са много тези, които са способни на продължителни любовни игри.

И след оргазъм не изпитваме желание за прегръдки, а по-скоро за охлаждане под душа.

През зимата не изпитваме безпокойство от това, че тялото ни ще стане лепкаво. Близкият контакт не дразни, а загрява.

С удоволствие се прегръщаме след секс, и в резултат се отделя хормон на любовта – окситоцин, който усилва чувството за привързаност между партньорите.

2.По-високо ниво на тестостерон на тестостерон

Изследователите от Университета на Бен Гурион са установили, че нивото на тестостерон при мъжете се понижава през лятото, като достига минимум през август.

От октомври количеството на мъжкия хормон се увеличава, а заедно с него се подобрява и качеството на спермата, и пикът се пада през декември.

Този феномен се обяснява не само с това, че жегата потиска тестостерона, но и на подсъзнателния механизъм за оцеляване, който сме наследили от предците ни.

Детето, заченато през декември и родено през плодородния август, има по-големи шансове за оцеляване, има по-големи шансове да получи достатъчно храна и да укрепне за студовете.

Дори и да планирате деца, повишаването на нивата на тестостерона е повод за радост. Желанието за интимност нараства, а оргазмите стават по-ярки.

3.Женското тяло изглежда по-привлекателно

До това заключение стигат учени от Великобритания. На всеки 3 месеца показвали на групата мъже снимки на девойки. На едни били само лица, на другите имали възможност да се полюбуват на женски тела по бански.

Отношението към първите остава неизменно през годината. Снимките на полуголите модели провокирали много повече възторг у мъжете през зимата.

Експерти обясняват резултатите с това, че през зимата рядко виждаме необлечено тяло и затова мъжете се радват повече на голотата.

През лятото мозъкът е преситен от вида хора с минимум дрехи и вече вяло реагира на подобни дразнители.

4.Жените по-често правят секс с чорапи

На пръв поглед каква е връзката между чорапите и удоволствието от секса? Има такава. Установена е в Университета Гронинген – най-старият и един от най-престижните висши учебни заведения в Нидерландия.

Нидерландски учени установяват, че топлите чорапи с 30% повишават шансовете за жените да получат оргазъм.

Според експерти, това е свързано с чувството за защита и безопасност, което създават чорапите. Освен това, когато краката са на топло, по-добре циркулира кръвта, а това означава, че на жените им е по-лесно да се сгреят.

5.Интимността е с повече полза за здравето

Сексът е полезен винаги, но зимата най-вече. Интимните отношения могат да подкрепят имунитета, който се понижава през студеното време на годината.

Изследванията показват, че двойките, които се отдават на интимна близост по 1-2 пъти седмично, са с по-високи нива на имуноглобулин А в слюнката, отколкото тези, които правят секс по-рядко.

Имуноглобулин А предпазва от инфекции дихателните пътища, стомашно-чревният тракт и пикочно-половата система, като не позволява на вируси и бактерии да се прикрепят към лигавицата.

6.В студа спасява от депресия

През лятото и без секс се чувстваме бодри и доволни от живота. Това е така, защото слънчевата светлина стимулира образуването на серотонин в мозъка – хормонът на радостта, който отговаря за доста доброто настроение.

За щастие, оргазмът е един от най-ефективните естествени начини да активираме образуването на серотонин.

През зимата това е от изключително значение, макар и през последните дни е по-често слънчево, но денят е все още кратък.

Слънчевото греене е ограничено до максимум 8 часа, а през по-голямата част от денонощието е тъмно. Какво по-хубаво от това да се отдадем на половинката в студените зимни нощи.

Все още и зимата предстои, така че докато продължителността на деня се увеличи наистина осезаемо, ни предстоящ още много дълги, а вероятно и студени зимни нощи.