Според  д-р Джой Дейвидсън от Ню Йорк, сексуалните контакти подобряват защитните функции на имунната система и помагат за поддържане на нормално тегло. Прочуванията показват, че голяма част от хората са изненадани от тези факти. Въпреки че разговорите за сексуалните отношения отдавна се обсъждат открито голяма част от хората все още се смущават, когато се говори за секс.

Истината е, че сексът подобрява физическото и емоционалното здраве, а учените отдавна са установили и описали ползите, с които се облагодетелстваме, когато водим активен полов живот.

Сексът облекчава стреса

Шотландски изследователи провеждат проучване, публикувано в списание „Biological Psychology“, според което сексът понижава стреса и кръвното налягане. В изследването са участвали 22-ма мъже и 24 жени, които описват сексуалната си активност. Учените подлагат доброволците на стресови ситуации като говорене пред публика или вербална аритметика, които повишават кръвното налягане. Проучването показва, че хората, осъществили полов акт преди това са се представили по-добре, в сравнение с въздържалите се.

Сексът намалява нивата на високо кръвно налягане

„Друго изследване в „Biological Psychology“ показва, че сексът понижава диастоличното кръвно налягане. Обект на проучване са хора, които живеят с партньор от техния пол. По-нататъшните изследвания по темата показват връзка между прегръдките и ниското кръвно налягане при жените. Според проучванията високото кръвно налягане предразполага към исхемична болест на сърцето, бъбречни заболявания, инфаркт и инсулт.“

Сексът увеличава имунитета

„Проучванията показват, че сексът повишава физическото здраве. Според учените хората, които осъществяват сексуални контакти веднъж или два пъти седмично имат по-високи нива на имуноглобулин А (IgA). Високите му нива предпазват от настинки и инфекции.

В проучване на университета в Уилкс се изследват проби от слюнка, които съдържат IgA. В изследването са участвали 112 студенти, които са описали честотата на сексуалните си контакти.

Констатациите показват, че участниците, които са правили секс един или два пъти седмично имат високи нива на IgA, в сравнение с доброволците от другите три групи, разделени на въздържатели, правещи секс по-рядко от веднъж или повече от три пъти седмично.

Сексът е упражнение

Според Пати Бритън, известен сексолог и основател на Американската асоциация по сексуалността в Лос Анджелис: „Сексът е страхотен начин да правите упражнения, освен това освобождава от стреса след работния ден. Изследванията показват, че сексуалните преживявания подобряват дейността на сърдечно-съдовата система, давайки на тялото сила, гъвкавост и равновесие.“

Сексът изгаря калории

Проучванията показват, че тридесет минути, прекарани в сексуални удоволствия ще ви избавят от 85 калории. Въпреки че не звучи много представете си 42 половинчасови сесии. Изгорените калории се равняват на 3570, необходими за загубата на един килограм. Калориите, които изгаряте по време на секс са равни на нормално ходене в продължение на един час.

Сексът предпазва сърцето от болести

Според английски изследователи, някои възрастни хора се притесняват, че усилията по време на секс са причина за инсулт, но това съвсем не е така. В проучване, публикувано в списание „Епидемиология и обществено здравеопазване“, учените уверяват, че честотата на сексуалните удоволствия не е причина за инсулт. Изследванията са продължили 20 години, а в тях са участвали 914 мъже.

Според авторите ползите за здравето на сърцето не свършват до тук. Учените установяват, че хората, които осъществяват сексуален контакт два или повече пъти седмично са изложени на двойно по-малък риск от сърдечен удар.