Газираните и безалкохолни напитки, подсладени с ниско, средно или високо количество на фруктозен царевичен сироп, увеличават значително риска от поява на сърдечно-съдови болести.

Резултатите установяват риск дори ако напитките се консумират в продължение на две седмици от млади и здрави хора, съобщава екип от изследователи от Университета на Калифорния, Дейвис.

Изследването е първото, което показва пряка зависимост между дозата и количеството добавена захар, консумирано, чрез подсладени напитки. Прекомерното количество захар, е причина за повишаване на опасността от развитие на сърдечно-съдови болести.

По-ранно проучване показва, че рискът от смъртност в следствие от сърдечно-съдови заболявания е водеща причина за смърт в САЩ и по света, благодарение на прекомерното количество на добавена захар.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в юнския брой на печатното издание на Американското списание за клинично хранене.

„Тези открития ясно показват, че хората са силно чувствителни към вредните въздействия на излишната диетична захар над широка гама от нива на потребление", каза Кимбър Станхоуп, водещ автор на проучването и изследовател в Университета на Калифорния – „Дейвис“ по ветеринарна медицина.

Участниците приемат различни количества на добавена захар

В проучването участват 85 доброволци на възраст от 18-40 години, разпределени в четири различни групи. През първите 15 дни от проучването, те консумират напитки, които са подсладени с високо фруктозен царевичен сироп, еквивалентен на 0%, 10%, 17,5%, или 25 на сто от общите им дневни нужди от калории.

Контролната група с 0%, консумира напитка без захар подсладена с аспартам (изкуствен подсладител).

От началото до края на проучването, изследователите правят проби с кръв на всеки час, за да проследят промените в нивата на липопротеините, триглицеридите и пикочната киселина. Всички проби показват увеличаване на рисковете за развитие на сърдечно-съдово заболяване.

Дори в пробите на участниците, които консумират 10% фруктозен царевичен сироп, се наблюдава увеличение на циркулиращите концентрации на липопротеините с ниска плътност на холестерола и триглицеридите в сравнение с техните първоначални количества в ранния етап от проучването.

Изследването показва, че рисковият процент при мъжете е по-висок от този при жените. Изследователите констатират, че в по-голяма част от случаите се наблюдава увеличаване на нивото на липидите и липопротеините. Това е причина за повишаване на рисковите фактори от поява на сърдечно-съдови заболявания при мъжете, които не са свързани с увеличаване на телесното тегло.

Станхоуп отбелязва, че резултатите от изследването подчертават необходимостта от разширяване на научните изследвания. Трябва да се използват внимателно контролирани диетични интервенционни изследвания, които са насочени към определяне на това, което би било разумно, за да се установи количеството захар, чието потребление няма да бъде рисков фактор за развитие на болести.

За първи път изследването е публикувано в Университета на Калифорния – „Дейвис“.

Въпреки че това е световен проблем, голяма част от хората все още не взимат мерки за предотвратяването му. Въпреки че прекомерното количество захар може да доведе до диабет и запушване на кръвоносните съдове, много малко хора ограничават дневния прием на захар.

Според данните на Асоциацията по диабет на САЩ, 65% от смъртните случаи са причинени именно от инфаркт и инсулт. Добавените захари водят до натрупване на излишно количество инсулин в кръвта, който оказва значително влияние върху състоянието на кръвоносната система.