Музиката е силно лекарство. Тя не само буквално ще ни принуди да скочим на крака и за известно време да забравим за стреса и тревогите, които през голямата част от деня са обхванали мислите ни.

Но различните мелодии, обземайки цялото ни същество, ни помагат да се преборим с безбройните предизвикателства, създаващи всеки ден опасност за нашето здраве.

Приятните мелодии спомагат за облекчаване на болката

Ако се чувствате схванати, ето доказателство, че музиката ще помогнете да се избавите от неприятното усещане.

От проучване, проведено от списание „Границите в психологията“, се установи, че когато пациенти, страдащи от фибромиалгия 10 минути слушали музика, която им харесва – различни стилове от поп през фолк до класическа с ритъм по-бавен от 120 удара в минута, те усещали много по-слабо характерната за заболяването болка в сравнение със слушането на розов шум.

При участниците се наблюдавало спонтанно увеличаване на активността при слушането на музиката.

Музиката ще ви помогне да се съсредоточите

Следващият път, когато се подготвяте за представянето на работен проект или се опитвате да усвоите някаква информация послушайте малко Вивалди или Бах.

От проведено през 2007 г. проучване от училището по медицина към Университета в Станфорд се установи, че слушането на музика от края на бароковия период, предизвиква изменения в мозъка, които благоприятстват задържането на вниманието и способстват за по-лесното съхраняване на събития и факти в паметта.

Повишава издръжливостта по време на тренировка

Само мисълта за физическо натоварване за повечето от нас е неприятно и именно чрез слушане на музика ще отклоним вниманието си от неприятните усещания, които изпитваме по време на изпълнение на дадено упражнение.

И е научно доказано, че слушайки любимите си песни неусетно правим повече повторения при изпълнение на упражнение, отколкото бихме направили без музикален съпровод.

Музиката ободрява

През студените и мъгливи дни на ноември повечето от нас се чувстват потиснати и в лошо настроение и това главно се дължи на липсата на слънчева светлина.

Но има начин да променим това и не се изисква никакво усилие от наша страна. За щастие е доказано, че музиката може да спаси потиснатата ни душа.

Според проучване от 2011 г., публикувано в списание „Nature Neuroscience“ някои класически мелодии, предизвикват появата на студени тръпки при хората.

И това от своя страна води до освобождаването на допамин, който изпълнява едновременно функция на невротрансмитер и хормон в мозъка и осигурява повдигане на настроението.

За да се почувствате много по-добре още сега, си изтеглете следните песни: “Clair de Lune” /Лунна светлина / на Клод Дебюси, “First Breath After Coma” на Александър Кийтс, "New World Symphony-Movement 4 на Антонин Джворак .

За всички тях е научно доказано, че ви държат в добро настроение.

Със сигурност ще ви успокои

Слушането на приятна музика по време на стресиращо шофиране, особено в градски условия, когато се налага да чакаме продължително време в задръстванията, е начин за предпазване от евентуално изнервяне и съответно агресия на пътя и дори ще сте в състояние да карате по-добре.

Този факт всъщност се доказва от резултатите на проучване, публикувано в списание „Ergonomics“, през 2013 г.

Учените установили, че оптимистичната музика прави хората по-щастливи.

Но, според изследователите трябва веднага, след като сме се почувствали изнервени от шофирането да си пуснем успокояващи мелодии, които ще подобрят настроението ни и ще бъдем много по-концентрирани в шофирането.