От резултатите на проучване, проведено в началото на 2014 г., се установи, че излагането на кожата на слънчева светлина може да спомогне за понижаване на кръвното налягане и по този начин се ограничава риска от инфаркт и инсулт.

Изследването било проведено от британски учени от университетите в Саутхемптън и Единбург и показа, че слънчевата светлина изменя нивата на малката сигнална молекула азотен оксид в кожата и кръвта, понижавайки кръвното налягане.

Мартин Фийлиш, професор по експериментална медицина и интегративна биология в университета в Саутхемптън и ръководещ изследването учен посочва, че азотният оксид и съединенията, които се получават при разпада му и са в най-голямо количество в кожата, въздействат на регулирането на кръвното налягане.

При излагане на слънчева светлина малки количества молекули на азотния оксид проникват от кожата в кръвообращението, понижавайки тонуса кръвоносните съдове.

Така всъщност те способстват за понижаване на кръвното налягане, а вероятността от инфаркт и инсулт намалява почти до 0.

Въпреки че ограничаването на излагането на слънце постоянно се препоръчва от всички дерматолози за предотвратяване на рак на кожата, авторите на проучването предполагат, че максималното ограничаване на експозицията допринася за формирането на фактори, увеличаващи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Тези клинични състояния, които често са свързани с хипертония, са причина за 30% от смъртните случаи в световен мащаб всяка година.

За високото кръвно налягане и сърдечно-съдовите заболявания е установено, че варират според географската ширина и тяхната честота се увеличава през зимните месеци и в страните далеч от Екватора, където ултравиолетовата радиация е значително по-ниска.

При излагането на слънчева светлина се освобождават естествени, понижаващи кръвното налягане вещества.

По време на проучването, което е публикувано като абстрактно в „Journal of Investigative Dermatology“, кожата на 24 души в добро здравословно състояние била изложена на ултравиолетова светлина, чийто източник били дъбилни лампи на 2 сесии от по 20 минути.

В първата сесия, срещу кожата на участниците били насочени UVA лъчите и топлината от лампите. Във втората, ултравиолетовите лъчи били блокирани, по начин, че срещу кожата на участниците да е насочена единствено топлината от осветителните тела.

Резултатите показват, че експозицията на UVA разширява кръвоносните съдове, в резултат на което значително се понижава кръвното налягане и се изменят нивата на метаболитите на азотния оксид в кръвообращението, без да се променя концентрацията на витамин D.

От допълнително проведените експерименти се установява, че предварително формираните депа с азотен оксид в горните слоеве на кожата опосредяват постигането на тези ефекти.

Резултатите са в съответствие със сезонните промени в кръвното налягане и сърдечно-съдовия риск при хората, живеещи в умерените географски ширини.

Професор Фийлиш добавя, че резултатите от ръководеното от него проучване са от съществено значение за продължаващия дебат относно потенциалното благоприятно въздействие на слънчевата светлина за човешкото здраве, както и за ролята на витамин D в този процес.

Изследването може да се окаже подходящо, за да се направи преоценка на рисковете и ползите от излагането на слънчева светлина за здравето на хората и да се възприеме нов подход при формирането на препоръките за опазването на общественото здраве.

Избягването на излишно излагане на слънчева светлина е от съществено значение за превенцията на рака на кожата, но недостатъчната експозиция поради страх от слънцето или поради определен начин на живот, може да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

А действието на витамин D под формата на хранителна добавка е разочароващо, като е полезно единствено за запазване на здравината на костите.

Учените, провели изследването смятат, че азотният оксид в кожата, който прониква при излагане на слънчева светлина в кръвообращението е важен, но пренебрегван фактор за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.