Защо толкова се харесва аналният секс

Завишеният интерес е свързан не само с анатомията, но и с психологически аспекти.

В областта на ануса са много нервните окончания

Аналният секс е не само проникване на члена в задното отвърстие, но и използване на играчки, пръсти или език.

На много хора са им приятни докосванията, оралните ласки или проникването в ануса, тъй като в тази област се концентрират много чувствителни нервни окончания.

Други пък са против, защото им доставя дискомфорт. Това също е нормално, всички хора са различни.

Усещанията за мъжете са доста по-различни

Във влагалището няма сфинктер, както в правото черво. Затова на мъжа може да му се стори, че анусът и стените на дебелото черво по-силно обхващат члена. Същото и влагалището е с друга консистенция, затова и усещанията не са такива.

Възприема се като екзотика

За някои аналният секс все по-често изглежда като нещо забранено, а това винаги привлича.

Още повече, че след обсъждането в популярни сериали, сред които „Сексът и градът” или нашумелият филм „Петдесет нюанса сиво”, този начин на интимна близост престана да се счита за извращение и зае своето място в културата.

Аналният секс все още обаче се асоциира с нещо неправилно, рядко и екзотично, но като цяло става обичаен, дори и при хетеросексуални отношения. Според някои проучвания, повече от 1/3 от двойките се наслаждават на такъв тип интимна близост.

Счита се по-интимен и по-специален

Много жени отбелязват, че аналният секс изглежда по-интимен, защото правят такъв само с определени партньори и не постоянно, а по специални случаи.

За някои е свързан с доминиране

За някои мъже и жени аналният секс е свързан със сложните полови традиции – мъжът-ловец завоюва, а жената пасивно се подчинява. Понякога се случва и обратното, когато партньорът получава удоволствие не само от стимулации, но и от смяна на ролите в двойката.

Може ли да навреди аналният секс

Отговорът е положителен, но колко, отговорите на експертите се разминават. Някои смятат, че мащабът на потенциалните проблеми се преувеличава, други цитират стряскащи изследвания.

Медицинските рискове често се поставят на преден план, защото лекарите постоянно се сблъскват с неприятни последствия, но не обясняват как аналният секс може да се направи по-безопасен. Повечето хора се срамуват да попитат и в бъдеще своевременно да потърсят помощ. И така се получава порочен кръг.

С какво може да навреди аналният секс

Дали да прави анален секс или не, това е личен избор на всеки. Но вие и вашите половинки трябва да сте наясно с потенциалните рискове.

Може да доведе до кръвотечение от ануса

Аналният секс може да доведе до травми. Това е една от причините за възникване на анални фисури. Затова никога не трябва да се бърза, необходимо е да се направи подготовка, и не трябва да се прави секс при поява на болка.

Освен това от анален секс е възможно обостряне на хемороиди, което също да доведе до кръвотечения.

Увеличава се риска от инфекции

Проникващият анален секс е по-опасен от другите видове, заради повишения риск от възникване на инфекции. Това е свързано с факта, че стените на дебелото черво са по-тънки от на влагалището и по-лесно могат да се увредят.

Затова и са по-уязвими за инфекции. Също има данни, че простагландините от спермата могат да потиснат местния имунитет, което също увеличава рисковете.

Това се отнася не само за инфекциите, предавани по полов път от рода на ХИВ, хламидии, гонорея, човешки папилома вирус и островръхи кондиломи, но и за чревни инфекции.

Например, като хепатит А и ешерихия коли.

Увеличава се риска от някои видове рак

Рак на дебелото черво, на аналния канал, шийката на матката и някои други видове се предизвикват от човешки папилома вирус. И заразяването може да стане по време на анален секс.

Може да доведе до изпадане на ректума

При отслабване на мускулите на таза съществува известна вероятност от изпадане на органи, при жените – влагалището и ректума.

Как да направим аналният секс безопасен

Погрижете се за хигиената

Необходимо е задължително добре да се измие аналната област. Клизма не е задължително да се прави – първо, не на всички им харесва, и втори има данни, че промиването увеличава риска от микротравми и заразяване.

Ако все пак не желаете да се отказвате от аналния душ, то подмийте дебелото черво с вода не дълбоко, не повече от 5 см.

Използвайте смазка

За разлика от влагалището, в правото черво няма собствена смазка, затова допълнителен лубрикант е необходим винаги. Но по-добре да не се използва лубрикант с обезболяващи, за да не се пропуснат сигналите на тялото. Така ще се предотвратят фисури и други увреждания.

Не забравяйте за защитата

Макар и забременяване от анален секс да не е възможно, то защита все пак е необходима. Причината е в наложителността на защитата от инфекции.

За анален секс се продават специални удебелени презервативи, но и обикновен ще свърши работа.

Задължително е да се сменят, ако се преминава от анален към вагинален секс. Ако не се направи, то вагинитът е гарантиран.

Микрофлората във влагалището или в ануса се различава много.