Пастата ви за зъби може повече да вреди, отколкото да помага, смятат учените. Активната съставка на пастата за зъби Colgate бе подложена на атаки по повод на това, че влияе зле на хормоналния баланс, но от Colgate твърдят, че тя е безопасна и ефективна при предпазване и лечение на възпаление на венците и предотвратява появата на кариес.

В тази статия ще отговорим на няколко въпроса относно това дали наистина триклозанът е безопасен като съставка на пастата за зъби и как ви влияе той на вашето здраве.

Опасен ли е триклозанът?

Най-новите проучвания показват, че триклозанът променя регулацията на хормоните при животните, може да допринесе за развитието на микроби, резистентни на антибиотици и да навреди на имунната система. Много от тези изследвания обаче са оспорвани, тъй като при тях не се използва същото количество триклозан, каквото е в пастата за зъби и което, съответно, използват хората.

Отделно от това проучване, наскоро публикувани документи показват, че изследването на Американската администрация по храните и лекарствата за оценяване безопасността на триклозана е всъщност платено от Colgate. Именно поради това Администрацията ще направи втора оценка на съставката.

Известно е, че триклозан остава в организма дълго след като сте си измили зъбите. Около 75% от населението на Съединените щати има наличие на триклозан в урината. Открива се също в кърмата и кръвта.

Как можете да избегнете триклозан?

Има много пасти за зъби, които не съдържат триклозан. Просто трябва да погледнете съставките. Много производители ги посочват върху кутиите, а не върху тубите с паста за зъби, затова трябва да обърнете внимание още при закупуването.

Трябва ли да избягваме триклозана?

Докато няма по-ясни заключения относно безопасността на съставката, препоръчваме да не поемате риск с нея. Целта на триклозана е да спомогне за предпазване от възпаления на венците и появата на кариеси, но вие можете да опитате да ги предотвратите и без помощта на този химикал. Просто използвайте правилно четката и конците за зъби и редовно посещавайте зъболекаря си. Също така можете да попречите на появата на проблеми с венците и кариесите без химикали и по следните начини:

Използвайте конци за зъби след всяко хранене или поне два пъти на ден. Това е един от най-ефективните начини да поддържате устата си здрава. Уверете се, че редовно посещавате зъболекар, защото зъбите имат нужда и от професионално почистване. Това е изключително важно, защото е невъзможно да премахнете цялото натрупване на плака и зъбен камък в домашни условия.

Бъдете сигурни, че пиете много вода. Тя ще помогне да се отмият всички частици от храна, които са заседнали между зъбите. Това също предотвратява прекомерното натрупване на плака.

Включете пробиотици в храненето си, за да насърчите образуването на здравословни бактерии. Това ще подобри съотношението добри-лоши бактерии в устата ви и ще създаде среда за нейното добро състояние.

Подобрете алкалността в устната кухина. Всичко, което повишава алкалността в устата ви, е винаги в добра услуга за вас. Това намалява шанса от развиване на вредни бактерии. Суровите зеленчуци са чудесно решение в този случай.