„Човек се учи от грешките си“, „Не греши само този, който нищо не прави“, „Ако човек не прави грешки, това означава, че спира да се усъвършенства“.

Тези, а също и голям брой други цитати за грешките и провалите едва ли са възникнали напразни.

Защо е наложително да спрем да се боим, че ще направим нещо напразно?

1. Методът на пробата и грешката позволява намирането на това, което реално работи

Няма смисъл да си лепвате веднага етикет на неудачник, ако нещо не ви се е получило отлично от първия път. Възможно е методите, с помощта на които вие сте се опитали да постигнете целите, да не са били съвсем правилни и подходящи.

След като сте се убедили в това е дошло време да помислите за възможните алтернативи. Намерили сте сили да опитате нещо ново?

То тогава вече сте изминали половината път, който ще ви доведе до успех.

2. Мигновеното поражение освобождава време, за да се поучите бързо от грешките си

Болшинството от хората са склонни да преувеличават неуспехите и постоянно съсредоточават размишленията си, че последствията биха могли да не бъдат толкова тежки.

В такава ситуация не е ли много по-добре човек да изостави тези параноидни мисли и просто да започне да действа?

3. Провалите ви доближават до постигането на целта

Неуспехът е един от начините да си изясните какви средства и методи за постигане на цели не са ефективни. Винаги човек има шанс да опита още веднъж, и с всеки следващ път той ще е по-информиран.

Това, което не е работело вчера, задължително ще сработи днес, ако го направите малко по-добре. Няма смисъл да мислите, че провалът – това е краят. Помнете, че това е само препятствие по пътя към успеха.

Според великият Томас Едисон много хора, дори и представа си нямат, колко близо са били до целта си в момента, когато са решили да се откажат от нея.

4. Успехът е лош учител, а неуспехът – добър

Ако сте претърпели фиаско в свой неотдавнашен проект, не се предавайте, дори ако ви се иска много. Способността бързо да влезете в норма след провален опит е до голяма степен показател за вашата успешност.

Използвайте неуспехът като поредната възможност за самоусъвършенстване. Учете се от грешките и се опитайте да не ги повтаряте в следващите си проекти.

Според Бил Гейтс успехът е много кофти учител, тъй като кара умните хора да повярват, че не могат да загубят.

5. Неуспехите тласкат към следващата крачка

Направете решителна крачка и ще видите колко близо сте до заветната цел. Успехът е много по-близо, отколкото всъщност ви се струва. Не се разочаровайте от себе си, ако сте претърпели неуспех.

Според Уди Алън, ако не претърпяваме неуспехи от време на време, това означава, че не правим нищо иновационно.

6. Неуспехът е урок, а не грешка

Ако постоянно визуализирате и разглеждате неуспехите като непоправими грешки, то никога няма да опитате нещо ново.

Веднага щом започнете да разбирате, че методите за постигане на целите са престанали да бъдат ефективни, намерете сили да спрете и да вършите ненужна работа, която не ви носи желания резултат.

Помислете какво сте направили неправилно и отчитайки всички недостатъци, се постарайте да потърсите друг път, който много по-бързо ще ви доближи до успеха.