Скорошно проучване, публикувано в списание „Diabetes Care“, показва, че редът, по който хората с диабет тип 2 приемат храната, оказва влияние върху нивото на кръвната захар.

Новото изследване установява, че ако протеините и зеленчуците се консумират преди въглехидратите нивата на кръвната захар и инсулина се понижават след хранене.

Главният изследовател д-р Луис Арън, който е професор по метаболитни изследвания и клинична медицина в „Weill Cornell Medical College“ в Ню Йорк, казва: „Ние не спираме да търсим нови начини да помогнем на хората, които страдат от диабет, за да понижат кръвната си захар“.

„Ние разчитаме на медицината, но диета също е важна част от този процес. За съжаление е трудно хората да се убедят да променят хранителните си навици“, добави Арън.

„Въглехидратите повишават кръвната захар, но ако се забрани на пациента да ги консумира или ги намали драстично, за него ще е много трудно да спази това изискване. Целта на изследването е да се създаде по-лесен начин, чрез който пациентите сами ще могат да контролират нивата на кръвната захар и инсулина“.

За хората с диабет тип 2, поддържането на нивото на кръвната захар под контрол е от решаващо значение. Ако кръвната захар често достига твърде високи нива, това може да доведе до сериозни усложнения с течение на времето, включително и поява на сърдечно-съдови заболявания.

В изследването са участвали 11 души, които са имали наднормено тегло и диабет тип 2. Всички са приемали лекарството - метформин. Участниците са подложени на диета, която се състой от различни зеленчуци, белтъчини, въглехидрати и мазнини.

В диетата присъстват ястия като пилешки гърди, задушени броколи с масло, салата с марули или домати и портокалов сок. В проучването са включени диетични режима, като всеки е с продължителност една седмица.

През първата седмица, изследователите записват нивата на кръвната захар сутрин преди хранене. Доброволците са инструктирани да се хранят първо с въглехидрати, петнадесет минути след това с протеини, мазнини и зеленчуци. Изследователите проверяват кръвната захар на участниците 30, 60 и 120 минути след тяхното хранене.

Седмица по-късно процесът се повтаря, но този път пациентите консумират храната в друг ред - белтъчини, зеленчуци и мазнини. Въглехидратите се изяждат петнадесет минути по-късно. И отново нивата на кръвната захар се измерват в три различни часа след хранене.

Проучването показа, че при втория хранителен план нивата на кръвната захар са около 29% по-ниски след през първото измерване 30 минути след хранене, 37% след 1 час и 17% по-ниски след два часа.

Инсулиновите нива също са много по-ниски, когато хората приемат първо протеини и зеленчуци разкрива проучването.

„Въз основа на тези изследвания, учените съветват пациентите си, вместо напълно да спрат или драстично да ограничат някои храни, да се хранят, като спазват определена последователност на типа храна, който консумират.“, казва Арън.

„Докато ние подобряваме по-нататъшната си работа, въз основа на тази констатация пациентите с диабет тип 2 могат да направят малки промени, с който да понижат кръвната си захар в рамките на деня и да контролират нивата на инсулина. Необходимите мерки трябва да се прилагат за по-продължителен период от време за да въздействат върху здравословното състояние на тялото.