В лятната жега, а и през студените зимни месеци сухотата на кожата на устните е проблем, познат на много момичета и жени.

Днес наша тема ще бъдат сухите устни и какво да правите, когато те започнат да губят гладкостта и мекотата си? Как правилно да се грижите за тяхната кожа, да лекувате напукването им и лющенето?

Причини за сухота на устните

Съществуват няколко основни причини, поради които може да се появи сухота на устните.

• Резки промени в температурите – тъй като кожата в областта на устата е много чувствителна и по нея практически липсват мастните жлези, защитаващи останалата кожа, всяка промяна в метеорологичните условия е възможно силно да се отрази на състоянието на устните.

• Неправилно подбрано червило – редица багрила, съдържащи се в декоративните червила, съществено изсушават кожата. И така се постига ефекта на затворения кръг – колкото по-суха е кожата, толкова повече момичето се опитва да я прикрие с помощта на същото това червило. Друга причина за постоянно сухите устни може да стане злоупотребата с декоративна козметика.

• Алергия – често в източник на проблем се превръщат пастите за зъби, особено тези съдържащи флуор, а както знаем, почти всички са такива. Съединения на този неметал при много хора предизвикват алергична реакция, която се изразява в сухота на кожата около устните.

• През настоящия летен сезон проблеми често предизвикват слънцезащитните кремове, които при нанасяне на лицето попадат върху кожата в областта около устата и съответно влизат в съприкосновение с кожата на устата.

Съдържащото се в тях вещество оксибензон много бързо дехидратира епитела.

Проблеми могат да възникнат не само с кожата на устните, но и по ъгълчетата на устата. Причина за олющване на кожата в тази зона може да бъде и гъбична инфекция или недоимък на някои витамини в организма.

Освен това много сухите устни могат да бъдат причина за редица сериозни заболявания, сред които – псориазис, атопичен дерматит, захарен диабет и хипотериоза. Необходимо е в такъв случай да се консултирате с лекар, за да определите признак точно на какво са сухите устни.

Правилна грижа

• Старайте се да мажете долната част на лицето с кремове, съдържащи витамини Е и А. Именно недостигът на тези вещества обяснява поява на сухота на кожата около устните.

• Постарайте се да включите към хранителния си режим продукти, богати на витамин А като моркови и плодове с оранжев цвят – портокали и мандарини. Също така постоянната употреба на отвара от облепиха ще избави устните от малките напуквания.

• Необходим и също така и прием на повече витамин В, за да се избегне сухотата по краищата на устата. Съдържа се в зелените листни зеленчуци, бобовите, а също и в млечнокиселите продукти.

• Полезно е и няколко пъти в седмицата да правите масаж на устните с четка за зъби с мек косъм. Масажът спомага за възстановяване на процеса на овлажняване, стимулирайки притокът на кръв към тази зона.

• Ако имате лошият навик да облизвате устните си, правете опити да се контролирате. Облизването може да доведе до появата на ранички и напукване и в пъти да се увеличи сухотата по краищата на устните.

• Старайте се също така да поддържате баланса на течности в организма – през лятото винаги трябва да имате до себе си бутилка с вода или натурален сок.