През лятото често сме сред природата, къпем се в открити водоеми или просто си почиваме доста повече, отколкото през останалата част от годината.

PИ ако на човек му се появи хрема, е трудно да се определи дали го е застигнала настинка, поради отслабване на имунитета в жегата или се е срещнал с алерген и съответно, условно казано, е пострадал от алергичен ринит.

Лечението на тези 2 вида хрема се различава принципно, но проявленията им са доста сходни.

Когато на повечето от нас ни се появи хрема, не смятаме за нужно да се обръщаме към лекар, считайки тази болест за несериозна и безобидна.

За съжаление, много малко хора умеят да различават обикновената простудна хрема от алергичния ринит и не осъзнават цялата сериозност на ситуацията. Алергичната хрема с течение на времето е възможно да прогресира в бронхиална астма.

Видове алергичен ринит

Алергичната хрема или полиноза се определя като възпалителен процес в лигавицата на носа, която се развива на фона на раздразнение на специфични вещества, които обикновено не са опасни за човека.

Но за хора, предразположени към алергии, тези прости вещества се превръщат в сериозни дразнители, придаващи специфични и доста неприятни и натрапчиви проявления.

Алерголозите различават няколко видове хрема – целогодишна, сезонна и епизодична. Всяка от формите на алерчното заболяване има своите характерни особености.

При остър алергичен ринит възникват спорадични пристъпи при въздушно-капкови контакти с алергени – прах, косми на животни и пера на птици, цветен прашец и др.

Сезонните хреми обикновено възникват по едно и също време на годината в резултат на контакти с алергени като цветен прашец, прах или гъбички.

Целогодишните хреми обикновено протичат вяло и са слабо изразени, но симптомите им на практика не изчезват. Обикновено това е реакция на свръхчувствителност към битови алергени – животни, домашни растения, храна, прах, пера, пух и т.н.

Различаване на настинка от алергия

Проявленията на алергичен ринит лесно могат да се объркат с тези на простудните заболявания, съпровождащи се с хрема. Особено трудно е разпознаването на истинския проблем, ако при алергичните реакции се повишава телесната температура, което е всъщност и напълно възможно.

В 2-та случая проблемите ще бъдат еднакви силно запушване на носа, затруднено дишане и обилна или не толкова секреция от носа.

Точното определяне на причината за изтичащите секрети от носа е възможно само в кабинета на лекар специалист по уши, нос и гърло. Лекарят преглежда лигавицата на носа със специални прибори, с чиято помощ е добре видно какво е нейното състояние и какъв цвят е.

Ако лигавиците в носа са с ярко червен цвят, това е признак на инфекциозен произход на хремата. Ако пък това е алергичен ринит, вътре в носа лигавицата ще бъде оттекла, с мраморен оттенък.

При простудна хрема обикновено се развива висока температура със слабост и усещане на побиване на тръпки по тялото, болки в гърлото, които не са характерни за алергичен ринит.

При наличие на алергия често се наблюдава много често кихане с прозрачни и воднисти, обилни секрети от носа. Също при обикновена простуда рядко се среща оток и сърбеж в очите, силно зачервяване и слъзотечение.

Такива симптоми се проявяват само в случай на сериозни вирусни инфекции – с ентеровируси или аденовируси.