В лятната жега много бързо ожадняваме и почти постоянно вода, това е спасение за организма от обезводняване и прегряване. А още помните, че нужно да ограничавате количеството на солта, което изяждате. Но така можете силно да си навредите.

Жива река – солен бряг

Защо солта е толкова важна? Тъй като е важен елемент за обмяната на веществата и за поддържане на хомеостазата – постоянно състояние на организма. Но през лятото вие се потите и още повече, когато работите на вилата или тренирате. И заедно с водата загубвате голямо количество минерали.

• Солта поддържа осмотичното налягане, тоест поддържа баланса между количеството течности вътре в клетките и извън тях. Там се крие тайната на отоците – много сол – има отоци, малко сол – лошо за клетките.

• Натрият непрекъснато участва в създаването на електрическия потенциал на клетките и така им дава живот. От неговото количество пряко зависи ефективността на работата на всички клетки, включително и на тези на нервната система и на сърцето.

• Натриевият хлорид спомага за поддържането на оптимален киселинно-алкален баланс и препятства подкисляването на организма. Така предотвратява рак и развитие на възпаления.

• Солта е и много полезен консервант. Това е много важно през лятото, тъй като в жегата хранителните продукти се развалят много бързо. А солта предотвратява размножаването на бактерии в храната. Затова през лятото можете да солите колкото си пожелаете.

Поддържайте баланс!

Солта е крайно важна, особено през лятото, но не си струва да се хвърляте от едната крайност в другата. Ако подсолите малко повече храната няма да е проблем, когато е горещо и пиете много вода.

Но непрекъснатото съчетание на солени и пушени храни води до отоци и проблеми със стомаха, особено ако се пие и повече бира.

Необходима ви е повече сол, ако тренирате и пиете много вода. Добър вариант е минерална вода с леко солен вкус. Можете просто да си приготвите подсолена вода за тренировки у дома – чаена лъжичка без връх на литър вода.

Наблюдавайте как се чувствате – вялост, апатия, понижен тонус на кожата и на мускулите говорят за недостатъчно сол в организма. Най-добре е да го попълвате с подсолена вода.

Не се придържайте към безсолна диета, ако разбира се не ви е била предписана от лекар. Но във всеки случай подобни ограничения могат да бъдат въвеждани за кратък период от време, като това особено се отнася за периода на летните горещини.

И не на последно място интересен факт

Най-голяма е продължителността на живота в Швейцария и Япония. А солта присъства в традиционната национална кухня на тези страни при всички ястия и в достатъчно количество.

Също така следва да отбележим, че за жителите на страните с горещ климат препоръчителната дневна доза сол е около 25 грама, затова ако цял ден сте изпотени, тренирате интензивно, то тогава на вашия организъм ще са му необходими именно такива количества, за да се чувствате добре и да имате енергия.

Солта предотвратява слънчев удар

Това състояние възниква при нарушаване на баланса на солите и течностите в организма на човека. В резултат на което тялото загубва способността си да поддържа постоянна температура при високи температури. Солта предотвратява слънчевите удари, тъй като препятства загубата на електролити.