Ако привечер обувките на високи токове ви стават малки, не оставяйте това без внимание. Кои са 8-те причини, поради които краката на повечето хора отичат вечер?

1. Проблеми с бъбреците

При заболявания на бъбреците отокът се разпространява обикновено по задната част на краката. Обикновено човек не усеща, нито болка, нито покачване на телесната температура, нито сърбеж.

Възможно е леко подуване на клепачите или поява на тъмни кръгове под очите. Също се променя цветът на урината.

2. Сърдечно-съдови заболявания

Ако глезените се подуват, това може да е признак на заболявания на сърдечно-съдовата система. Отоците стават забележими вечер и могат да се разпространят по цялата дължина на краката, та чак до корема.

Допълнителни симптоми са умора, задушаване, пребледняване и ускорен сърдечен ритъм. Ако тези симптоми съпътстват подуването на краката вечер, то тогава е препоръчително да се обърнете към кардиолог.

3. Разширени вени

Допълнителни симптоми са умора и тежест в краката. Помагат за отстраняване на подуването ваните за крака и контрастният душ. Подръжте краката няколко секунди в гореща вода, а след това в студена.

4. Нарушение на лимфедема

Тоест нарушаването на лимфния оток. Подуването обикновено е плътно, започва вечер и не отминава до сутринта. Първоначално подпухват глезена, след това пищяла и коляното.

Впоследствие започва да отича и другия крак. Последният стадий на заболяването е слонска болест.

5. Постменструален синдром

През втората половина на менструалния цикъл при жените могат да се появят отоци на краката. Това е свързано с хормоналния дисбаланс.

Всичко отзвучава от само себе си след преминаването на менструацията. Ако ви безпокои този симптом, то тогава потърсете гинеколог и ендокринолог.

6. Бременност

Обикновено краката започват да отичат към края на бременността – след 30-тата седмица. Първоначално се подуват стъпалата и глезените, което състояние може да се съпровожда с появата на белтък в урината.

7. Прекомерни физически натоварвания

Причина за подуването могат да бъдат интензивната физическа активност, продължителното ходене или носенето на неудобни обувки.

Също до подпухване на краката се стига в резултат на стоене в поза крак връз крак и от носенето на обувки на високи токове. Това се случва, заради застой на кръв и лимфа в краката.

8. Строги диети

Жените, които се подлагат на сурови хранителни режими, също често страдат от отоци.

Това се дължи на понижените концентрации на белтък в урината, а това е един от важните фактори, които способстват за задържането на вода във кръвоносните съдове.

За да определите точната причина за появата на подуване на краката, потърсете лекарска помощ.

Обикновено през студените зимни месеци подуването на краката не представлява проблем, тъй като ниските температури благоприятстват по-доброто снабдяване с кръв на тъканите, поради по-високите концентрации кислород във въздуха.

Все пак следва да успокоим читателите, че в повечето случаи подуването на краката привечер е напълно нормално физиологично състояние, независимо от това как сте прекарали деня си – на работен стол или в движение, краката и в двата случая се изморяват и отичат, макар и през зимните месеци това да не представлява проблем.

Както бе посочено по-горе, високите токове също са много честа причина за подуването на краката.

Например, ако цял ден сте били в движение и на високи токове, то това със сигурност ще доведе до подуване на краката вечер, без да имате какъвто и да било здравословен проблем.