Много от нас са забелязвали странни движения в собствените си очи – плаващи помътнявания с различна плътност, които сякаш бягат от вашия поглед.

Каква е природата на това явление?

Най-вероятно тяхното официално название не ви е известно, но вие без съмнение сте ги виждали у себе си в очите.

Явлението, свързано с появата на тези плаващи видения, понякога също именувани стъкловидни помътнявания или Muscaevolitantes – летящи мушички, е известно като миодезопсия, т.нар. помътняване на стъкловидното тяло.

Те могат да изглеждат като точки или петна, гъсеници, паяжини, и това не са оптически илюзии. Действително се намират там и пълзят по вътрешната повърхност на окото ви.

За да разберете от къде и как се появяват, трябва поне малко да разбираме каква е анатомичната структура на окото.

Чужди тела

Предната изпъкнала част на окото – това е роговицата. Зад нея се намира зеницата – тъмната точка в центъра на окото – и ириса, цветният край около зеницата – тънка подвижна анатомична структура с отвор – зеницата.

Между тях е разположена малка структура с желеобразна течност, която на латински се нарича humor aquosus или овлажняващата камера на окото.

С напредването на възрастта в нашите очи се появяват „мушици“ – в желеобразната течност пред очите.
Стъкловидното тяло на окото е безцветна маса, състоящата се основно от вода и има съдържание подобно на желе.

За разлика от овлажняващата камера на окото стъкловидното тяло, например стъкловидното тяло никога не се попълва. Човек умира със същото количество течност в стъкловидното тяло, с което се и ражда.

Това означава, че някакви странични обекти попаднат в стъкловидното тяло, например, кръв или други клетки, то те си остават там.

Когато тези малки частици блокират светлината, преминаваща през очите, те хвърлят малко сянка върху ретината. Тези сенки всъщност са и това, което възприемаме като мушички пред очите.

С напредването на възрастта част от наподобяващата желе субстанция по естествен начин се разрушава и става по-течна.

И когато това се случва, разтворените във вода частици минерални вещества, разпръснати по стъкловидното тяло могат да се слепят.

А също могат и да проектират малко сянка върху ретината на очите и които се възприемат като мушици.
И това е доста разпространено явление.

Според резултатите от едно изследване, проведено от британски специалисти, към всеки оптометрист всеки месец се обръщат средно по 14 пациента с оплакване за мушички пред очите.

При провеждане на друго изследване било използвано приложение на смартфон, позволяващо определянето колко разпространен проблем са мушичките.

От 603 потребители на мобилното устройство на платформата Андроид 446 души, или 74%, съобщили, че ги виждат.

Но 1/3 от участниците в експеримента се оплаквали, че това оказва пагубно влияние върху тяхното зрение.

Болшинството от изследователите и практикуващите лекари разглеждат този проблем като незначителен проблем, тъй като или повечето хора свикват да живеят с мушиците или те в крайна сметка изчезват сами.

Рисковано лечение

Но в останалите случаи това явление може да доведе до по-сериозни страдания и да нанесе вреда на здравето, или пък да е предвестник на бъдещи проблеми.

Например, внезапната обилна поява на мушици при възрастни хора може да бъде признак на състояние, известно като задно отлепване на стъкловидното тяло, което може да доведе до разкъсване на ретината и в крайна сметка до слепота.