Вредните навици са тези, които оказват неблагоприятно влияние на здравето на пациента. За вредата от тютюнопушенето е известно на всички, и на този въпрос е посветен не един научен труд. Действието на вредните навици сред пациентите е свързано с развитието на допълнителни усложнения, застрашаващи живота здравето и в известна степен, на живота на пациентите. Особено ярко подобни изменения са проявяват сред хора, страдащи от диабет. Каква е вредата от тютюнопушенето при диабет и какви усложнения може да предизвика?

Вредни навици и диабет

Диабет тип 2 е най-разпространената форма. Според статистиката се падат около 90% от случаите на диабет по света. Предразполагащи фактори за неговото развитие са огромен брой, и някои изследвания показват, че вредните навици, а именно тютюнопушенето, също може да се отнесе към тях. Наблюденията показват, че пушачите, страдащи от диабет, по-често са предразположени към неконтролируеми форми на болестта.

Изследванията показват, че продължителното съществуване на вредния навик увеличаване шансовете за натрупване на мастни отлагания в областта на корема.

Влияние на тютюнопушенето върху диабет

Цигарите са един от най-разпространените вредни навици, задълбочаващи протичането на многобройните последствия на диабета. Например, сам по себе си диабетът е една от причините за заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове. А тютюнопушенето само ускорява развитието на патологичните процеси и ще способства за развитието на сериозни усложнения.

Лекарите казват, че пушачите със захарен диабет с по-голяма степен на вероятност развиват следните патологии:

  • Заболявания на бъбреците, сърцето и на кръвоносните съдове, а също и хипертония, което на свой ред увеличава риска от инфаркт и инсулт;
  • Поради нарушаване на кръвообращението простите порязвания често се превръщат в продължително незаздравяващи язви, а тяхното повторно инфектиране може да стане причина за ампутация. Затруднения създава и повишеното образуване на тромби;
  • Усложнения от страна на зрителните органи – ретинопатия, която може да стане причина за слепота;

Вече съществуващите проблеми, предизвикани от самия диабет и/или диабет могат да усложнят по-нататъшното протичане. В състава на комплексната терапия на диабет препоръките на лекари за правилен и здравословен начин на живот. Но например, сложните заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове ще диктуват свои правила, и активните занятия със спорт са невъзможни.

Често заради проблеми с кръвообращението и предаването на нервни импулси с диабет страдат от синдром на хронична болка. Тези обстоятелства ги карат да водят по-активен начин на живот, което често е причина на многобройни и още по-сериозни усложнения.

Как да предотвратим възможни усложнения?

Единствен възможен начин за намаляване на вероятността на усложнения, свързани с тютюнопушенето, е да се откажем от вредните навици. Не съществува безопасен начин за пушене, особено при толкова сложно и опасно заболяване каквото е диабета.

Но въпреки всички възможни последствия, понякога отказването от тютюнопушенето е сложно и дори невъзможно. Затова е препоръчително да се следват определени принципи, които способстват за понижаване на рисковете. Лекарите уточняват, че става въпрос именно и за намаляване на вероятността, а не пълно изчезване на заплахите. Сред тези принципи:

  • Физическа активност – активен начин на живот, посещение на спортна зала способства за поддържане на нормален метаболизъм на глюкозата, профилактика на затлъстяване, отстраняват се и другите неблагоприятни фактори на диабет;
  • Правилно хранене, спазването на диета е профилактика на много заболявания, което също спомага да се държи диабетът под контрол

При захарен диабет трябва задължително да се предупреди лекуващия лекар за наличието на вреден навик.