Когато става дума за здравословно хранене, то храненето в офиса може да се окаже предизвикателство.

Сред плътния работен график, обядите в заведения за бързо хранене или бюфет на работното място, който предлага разнообразие от сладки и солени изкушения, е твърде лесно да сме невнимателни по отношение на здравословното хранене.

Това не означава, че няма на пръв поглед много прости, но достатъчно ефективни начини, по които да продължим със здравословния начин на живот, дори на работното си място.

Основни принципи за здравословно хранене на работното място

Здравословното хранене на работа може да изглежда като битка, но всъщност, с правилния подход, то може да стане лесно и приятно и дори да не му обръщате особено внимание.

Ето няколко основни принципа, които да имате предвид:

Планирайте предварително своя обяд

Избягвайте изкушението да поръчвате бърза храна или да си купите някаква бърза храна, която в повечето случаи може да се окаже вредна.

Вместо това, планирайте и пригответе своя обяд предварително, ако е възможно даже един ден по-рано.

Този обяд може да включва салати, оризови блюда или дори каквито и да било дуриг домашно приготвени ястия, които обичате.

Планирането и подготвянето на здравословен обяд изисква малко усилия и време, но ползите са безспорни.

Преди да започнете работния си ден, може да се заемете с приготвянето на здравословни храни, като използвате свежи продукти, намалите количество сол и мазнини и добавите повече зеленчуци и целозърнести продукти.

При избор на продукти се фокусирайте върху онези, които съдържат високо ниво на хранителни вещества.

Избирайте продукти като риба, пилешко, зеленчуци, плодове и ядки. Тези продукти ще ви помогнат да поддържате добро здраве и енергия през целия работен ден.

Също така, бъдете сигурни, че храната, която си носите в офиса, е удобна за консумация и съхранение. Използвайте устойчиви на течение контейнери, които ще предпазят храната ви свежа и вкусна.

Разнообразието също е ключ към здравословното хранене. Не се застоявайте само на едно и също ястие всеки ден, а експериментирайте с нещо различно, като така е много по-вероятно да намерите правилния за вас баланс в храненето.

Опитайте се да включите различни видове зеленчуци, белтъци и въглехидрати, за да поддържате интереса и удовлетвореността си от храната.

И все пак, ако чувствате, че нямате необходимото време да си приготвите сами обяд, потърсете алтернативи в района около вашия офис, като ресторанти или кетъринг услуги, които предлагат сготвени на момента, полезни и вкусни ястия.

Бъдете активни през работния ден

Въпреки че този съвет не се отнася пряко за храненето, активността през работния ден със сигурност допринася за цялостното ви здраве.

Правете кратки разходки на всеки час, използвайте стълбите вместо асансьора или просто излезте на чист въздух дори само за 5 минути. Така ще поддържате активен метаболизъм и ще се чувствате по-енергични.

Активността през работния ден не само помага на метаболизма, но също така стимулира ума и може да подобри вашата концентрация и продуктивност.

Когато сте физически активни, тялото ви освобождава ендорфини, които се известни като „хормоните на щастието“.

Тези хормони могат да ви направят по-позитивни и мотивирани да си вършите работата по най-добрия и ефикасен начин.

Физическата активност на работното място е възможно най-добрият начин да се грижите за здравето си, докато се справяте с ежедневните задачи.

Особено когато вече сте обядвали и по-някакъв начин, трябва да изгорите всички калории, за да не се чувствате изморени и непродуктивни.

Хидратацията е ключова

Дръжте бутилка вода на бюрото си и се уверете, че пиете редовно през целия ден. Хидратацията е важна за метаболизма, концентрацията и общото ви здраве.

Много хора подценяват важността на достатъчното пиене на вода, особено по време на работния ден, когато задачите и срещите могат лесно да отклонят вниманието ни.

Водата не само поддържа организма ни в кондиция, но и може да предотврати някои здравословни проблеми, свързани с работата в офис.

Хидратацията играе ключова роля в множество биологични функции на тялото, включително регулирането на температурата, смазването на ставите и транспорта на хранителни вещества и кислород до клетките.

Липсата на вода може да доведе до умора, главоболие и дори намалена способност за взимане на решения, което от своя страна влияе изключително негативно на работата.

Всеки човек има различни нужди от вода в зависимост от теглото, възрастта и нивото на активност. Научете колко вода трябва да пиете, и се стремете да постигнете тази цел.

Хидратацията е съществена част от здравословния начин на живот и трябва да бъде включена в ежедневната рутина на всеки нормален работещ човек.

С правилното планиране и осъзнатост, поддържането на хидратация може да бъде лесно и ефективно, допринасяйки за повишаването на вашия енергийен тонус.

Офисът може да представлява предизвикателство за здравословното хранене, но с малко планиране и самодисциплина, можете да продължите да се придържате към здравословния начин на живот, който водите и извън работа.

Независимо дали сте в офиса или навън, здравословните навици които формирате ще ви служат добре през целия ви живот.

Имайте предвид тези принципи и се стремете към ежедневие, пълно със здраве, енергия и радост!