Зехтинът е богат на антиоксиданти, предпазващи клетките на човешкия организъм от т.нар. свободни радикали.
Изследванията показват, че приемът на зехтин забавя стареенето и е с множество ползи за здравето, на първо място за сърдечно-съдовата система.
Стареенето на мозъка се забавя със зехтин
Резултатите от предходни експерименти, проведени от Университет в САЩ с лабораторни мишки, предразположени към развитие на Алцхаймер, показват, че ако зехтин започне да им се дава още след раждането, това предотвратява загуба на паметта с напредването на възрастта.
Изучаването на мозъка на мишките показва, че органът е в напълно нормално състояние. В тъканите не се наблюдават струпвания на токсични белтъци, които предизвикват болест на Алцхаймер.
Новото изследване, проведено от същата група учени, показва, че зехтинът може да предпази главния мозък от таупатия – образуване в мозъка на струпвания на аномален тау-белтък, което води до деменция.
Изследователите проведоха серия от експерименти върху мишки със склонност към таупатия, водеща до темпоро-мандибуларна деменция – една от формите, при които атрофират челните дялове на големите полукълба на мозъка.
На лабораторни мишки в млада възраст, съответстваща на 30-40 години при човека, започват да дават зехтин, като го добавят към храната.
След 6 месеца, на възраст, отговаряща човешки 60 години, при тези мишки се установило 60% намаление на струпването на тау белтък в тъканите на мозъка, в сравнение с гризачите, на които не давали зехтин.
Мишките, на които давали зехтин, по-добре се справяли с тестовете на паметта и способността към обучение.
Как точно зехтинът действа на мозъка не е съвсем ясно
Изучаването на тъканите на мозъка на животните, които приемат зехтин, показва повишени нива на комплексин-1, от който зависи поддържането на нормални връзки между невроните.
Зехтинът е част от хранителния режим на средиземноморските народи от дълбока древност и днес е доказано полезен за здравето, но не е ясно на какво се дължи свойството му да предпазва мозъка от увреждане с напредването на възрастта.
Сам по себе си фактът, че зехтинът предпазва мозъка от различни форми на деменция, дава възможност да се узнае повече за биологичните механизми, които се активират в човешкия организъм, когато ядем тази суперхрана.