За да остане с напредването на възрастта слуха в добро състояние, трябва да ядем много плодове и зеленчуци, както и риба.

Зеленчуци и риба предотвратяват оглушаване на стари години

Изследването е проведено съвместно от Университета Харвард и болница в Бостън.

Предходни изследвания показват, че високото ниво на прием на каротиноиди, съдържащи се в тиквата, морковите, портокали, както и в други плодове и зеленчуци, а също и на фолати – бобови, зеленолистни и омега-3 мастни киселини – морска риба и дарове, е свързано с понижаване на риска от отслабване на слуха с напредване на възрастта.

За да разберат по-добре каква е връзката между храненето и загубата на слуха, авторите на новото изследване анализират данни от 3000 американки на средна възраст 59 години.

Всички тези жени си водят хранителен дневник, записват си всичко, което изяждат през деня. Изследователите, въз основа на тази информация, определят в каква степен храненето на всяка от участничките отговаря на една от диетите с доказана полза за здравето, каквато е средиземноморската.

Този хранителен режим предполага ядене основно на плодове и зеленчуци, плодове, риба, ядки и бобови. И доказано спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и ранна смърт.

Средиземноморска диета може да спаси слуха на стари години

След това учените сравняват получените от участничките резултати за съответствието на храненето с тези от проверката за острота на слуха.

Тестовете са проведени в началото на изследването и година по-късно.

Оказва се, че колкото по-правилно се хранели жените, толкова по-малка била вероятността с напредването на годините да загубят слуха си.

При участничките, чийто хранителен режим в максимална степен отговарял на правилата на здравословното хранене, шансовете за понижаване на чувствителността към средните звукови честоти били с 30% по-ниски, отколкото при тези, които предпочитали нездравословна храна.

Що се отнася до звуците с висока честота, то съотношението било около 25%. Смята се, че влошаването на слуха е неизбежна част от процеса на стареене.

Получените резултати показват, че подобен развой на събитията може да се забави съществено и дори да се предотврати със здравословно хранене.