Див слънчоглед, йерусалимски артишок, вечен картоф, на земна ябълка и топинамбур – всичко това са названия на едно и също растение, чиято родина е Северна Америка, което сега се отглежда успешно на всички континенти с изключение на Антарктида.

То не просто е привлякло интереса на европейците – полезни свойства и евентуалните вреди от него продължават да са обект на изследване от страна на научната общност по целия свят.

Въпреки това, обаче хранителната стойност и уникалните му свойства правят от това растение желана от храна от всички хора, които се придържат към здравословен начин на живот и желаят да постигнат подмладяване на тялото си.

Йерусалимският артишок е с много висока хранителна стойност и може да се успешно да се използва като алтернатива на картофите. Отглежда се лесно и изобщо не е претенциозен към топлинните и поливните условия.

Полезни свойства

В състава на топинамбура влизат пектини, захари, минерални соли /силиций, калий, цинк и желязо/, белтъчини, аминокиселини и разбира се широк спектър от витамини.

В йерусалимския артишок се съдържа инулин – вещество необходимо на тези, които страдат от захарен диабет. Съществуват научни доказателства, че редовната консумация на земна ябълка за продължителен период от време понижава нивата на кръвната захар.

Тези свойства правят йерусалимския артишок крайно необходим за хората, страдащи от захарен диабет, а те само в България по различни оценки са около 600 000 души, както и за тези, които са изложени на риск от развитието на това заболяване.

За тази цел е препоръчително по 2-3 земни ябълки три пъти дневно, желателно е това да става 10 минути преди основните хранения.

Освен, че е полезна за диабетиците, благоприятното действие на земната ябълка е потвърдено и по отношение на храносмилателната система на човека. Това е било доказано от множество независими изследвания и експерименти.

Съдържащият се в топинамбура инулин стимулира изхвърлянето от организма на по-голямата част от токсичните вещества. С храната и при храносмилането в червата попадат значително количество баластни вещества, с които инулинът се свързва и по този начин спомага за изхвърлянето на останалите вредни вещества.

Инулинът също така способства за повишаване на цялостната активност на стомашно-чревния тракт и стимулира движението на жлъчната течност.

Употребата на земна ябълка способства и за това човешкият организъм да стане по-устойчив към всякакъв вид инфекции и вируси, поразяващи храносмилателните органи.

Полезните вещества в нея не допускат проникване в организма на всевъзможни болествотворни бактерии и паразити като ламблия и описторхиси.

Освен това топинамбура способства за формирането на нормална микрофлора в червата, като създава за това всички необходими условия. Именно поради това е незаменим за хората, които страдат от дисбактериоза.

Йерусалимският артишок е полезен за лигавиците на човешкото тяло, тъй като стимулира тяхното кръвоснабдяване.

Консумацията на няколко земни ябълки преустановява повръщането, облекчава усещането за гадене, действа облекчаващо при стомашни киселини, отстранява болковия синдром и подуването на стомаха.

Ако използването на лекарства се комбинира с прием на топинамбур, то възстановяването от лекуваните заболявания, ще настъпи минимум с 5-7 дни по-рано.

Противопоказания при употреба на земна ябълка

За щастие, на практика всеки може да консумира, без да се притеснява йерусалимски артишок. Противопоказанията към употребата се състоят в индивидуална непоносимост, преяждане и склонност към метеоризъм.