Бадем, познат още и с названията миндал и клепуш, е храст или малко дърво, принадлежащо към подрод Бадемови, род Сливови и семейство Розоцветни.

Бадемите често се причислят към орехиводните, но въпреки това плодовете на бадемовото дърво със същото название са костилкови. По размер и форма бадемите много наподобяват костилките на прасковите.

Бадемовото дърво или храст расте по каменисти или песъчливи склонове на надморска височина от 800 до 1600 метра, като предпочита почви богати на калций.

Характерна особеност е, че бадемите растат на групи от по 3-4 дървета или храсти на разстояние едно от друго 5-7 метра.

Бадемовото дърво е много светлолюбиво, устойчиво е суша поради добре развитата си коренова система. Цъфтежът му е през март-април, понякога дори и през февруари, плодовете му узряват през юни и юли.

Сладките бадемови плодове се различават от горчивите по липсата на амигдалин, който осигурява типичния бадемов вкус.

Към настоящия момент /началото на 2015 г/ най-големите бадемови насаждения се намират в Средиземноморския регион, в Китай и на Американския континент.

Бадемово дърво се отглежда и в топлите райони на Словакия, предимно в лозята, а също в Южна Моравия и в Чехия.

Полезни свойства

Бадемовите ядки съдържат от 35 до 67% неизсъхващо масло. Миндалът е един от най-добрите растителни източници на белтъчини. Бадемовите ядки съдържат почти толкова протеини, колкото и постното месо – до 30%.

От тези ядки човек може да си набави висококачествени и лесно абсорбируеми белтъчини. Качеството на протеините в една храна се определя от количеството необходими или незаменими аминокиселини и тяхната усвояемост.

Бадемите съдържат различни минерали, абсолютно необходими за здравето на костите. Калцият, магнезият, манганът и фосфорът са от съществено значение за поддържане на костната здравина.

В бадемовите ядки се съдържа голямо количество мазнини, белтъчини и захари. В състава им също така присъстват ензими, витамини от група В, Е.

В горчивите бадеми е установено наличието на гликозидът амигдалин , придаващ на ядките горчив вкус и „бадемова“ миризма.

Полезните вещества в бадемовите ядки оказват влияние на липидите в кръвта, особено на кръвните нива на мощния антиоксидант токоферол.

Миндалът се явява алтернативен източник на белтъчините от животински произход, а също съдържа полезни витамини и минерали. Използва се в народната медицина при разстройство на храносмилането и нарушена бъбречна функция.

Сладкият бадем прочиства вътрешните органи, укрепва мозъка и имунната система, полезен е за лактацията при кърмене. Заедно със захар миндалът е полезен при астма, плеврит и кръвохрак.

Горчив бадем

Горчивият бадем съдържа гликозид, който лесно се разпада на захари, бензалдехид и силно токсичен циановодород. По тази причина не се препоръчва консумацията на горчив бадем без предварителното му обработване и изобщо не трябва да се дава на деца. Смъртоносната доза за децата е 10 горчиви бадема, а за хората в зряла възраст 50.

Лечебно действие

Италиански учени от университета в град Перуджа са установили, че редовната консумация на бадеми повишава устойчивостта на организма срещу вирусни инфекции, в частност срещу грип и простуда.

Също така изследователите открили, че обвивката на бадемовата ядка е съдържа вещество, което намалява продължителността на периода на възстановяване при жени, които са заразени с различни сезонни грипни вируси.

В народната медицина използват бадемовите ядки при анемия, безсъние и кашлица. Най-ценно се явява бадемовото масло, което съставлява 62% от сладкия и 45% от горчивия бадем.