Ако желаете да постигнете важни цели, това означава да се справим с някои навици и черти на характера.

От какво да се откажем, за да постигнем успех

1.Нездравословен начин на живот

Това е първата и най-важната точка, без която нищо няма да се получи. Ако искаме да постигнем нещо, трябва да се погрижим за своето здраве, в противен случай след 10-15 години ще губим повече време и пари за лекарски прегледи и лечение, отколкото да вървим по пътя към мечтите и наслаждаване на живота.

Най-малкото да започнем да се храним балансирано и да добавим физическа активност.

2.Фокус върху краткосрочните цели

Успешните хора са насочени към дългосрочен успех. Вместо да стягаме тялото за лятото, трябва да ходим на фитнес цяла година.

Да се сдобием с полезни навици, заради значими предимства в живота, а не мимолетни достижения.

3.Скромни мечти

Хората около нас може и да не са уверени в своите сили и заради това да се присмиват на всякакви цели на другите. Но това не е повод да се скромничи. Мечтайте по-мащабно и да вярвате в своите възможности.

Така постоянно сме настроени за успех и вдъхновете другите за активни действия.

4.Оправдания

Сами носим отговорност за собствения си живот. Няма значение откъде са ни силните и слабите страни. Отговорни сме за голяма част от ситуации, които се случват с нас.

Оправданията само забавят развитието ни и пречат за постигането на успех. Това е нашият живот, и само така можем да го направим такъв, какъвто ни се иска.

5.Консервативност и закостенялост

Много са убедени, че съществуващите им навици и знания са достатъчни, за да се постигне лесно успех.

Най-често това не е така. Ако искате да постигнете нещо, трябва да бъдете готови, за да можете да получите нови умения и да изучите непознати науки.

Трябва да се отнасяме спокойно към това и да бъдем гъвкави. Важно е да разбираме какво се променя всеки ден.

6.Вяра във внезапен успех

Разбира се, в света има ситуации, когато хора стават богати и известни за една нощ. Подобен шанс е едно на милион, и да се надяваме на това, което е глупаво.

Повечето успешни хора са постигнали своето положение с помощта на усърдна работа и ежедневно развитие. След време тези леки подобрения водят до значими резултати – върху това и трябва да се фокусираме.

7.Перфекционизъм

Нищо никога няма да бъде толкова идеално, колкото би ни се искало, затова от перфекционизма няма смисъл. Не очаквайте идеални условия, за да се захванете за работа.

И всеки път оценявайте вложението на ресурси по отношение на резултата. Ако безупречното изпълнение на задачи няма да ви донесе пари, връзки или лично или професионално израстване, неразумно е да губите времето за него.

8.Мултитаскинг

Ако се разкъсвате да изпълнявате няколко задачи едновременно, нито една от тях няма да се изпълни качествено. Мултитаскингът понижава продуктивността с 40% - това е научен факт.

Затова се концентрирайте върху едно занятие във всеки един момент от времето, било то съвещание, тренировка или работен процес.

9.Желание да контролирате всичко

Едно нещо можете да контролирате, а друго нещо – не. Много е важно ясно да разбираме, до каква категория се отнася всяка ситуация.

Не мислете какво ви е неподвластно, и се фокусирайте върху тези задачи, които бихте могли да решите.

Ако нещо не ви харесва, променете това. Ако това не е възможно, променете своето отношение към проблема.

10.Безполезни активности

Колкото по-големи ставаме, толкова повече са ни ангажиментите. Приятели ни канят на среща, компанията организира сбирка, познатите ни молят да ги консултираме по работни въпроси, а родителите ни питат кога ще ги навестим.

Успешните хора се справят с този поток, твърдо отказват всичко, което няма да е от полза. Това не означава, че те съвсем не виждат с приятели или с близки. Така те прекарват време, когато наистина трябва да си починат.

11.Жажда за одобрение

Хората са различни, както и всичките ни вкусове. Никога не можем да се харесаме на всички без изключение, затова не обръщайте внимание на това, което други мислят за вас.

Да желаеш одобрение е естествено, но то по никакъв начин няма да ни помогне да се развиваме и да постигаме успех.

Помнете – ако не ви харесват, това означава, че правите значимо.