Учените разказват как да се отдадем на интимни ласки при пандемия.

За да не се заразяваме с коронавирус по време на секс, следва да си слагаме маска, да избягваме орално-анални контакти и да си вземаме душ, препоръчват специалисти от Харвард.

При пандемия самозадоволяването е най-добрият вариант за интимност

Най-ефективен начин за понижаване на риска остават въздържанието и мастурбацията. Наистина безопасният секс при пандемия – това е самозадоволяването, предупреждават изследователи от Харвард.

Тези, които не могат да се откажат от секса с половинката, следва да използват маски и да спазват други мерки за безопасност.

Препоръките са публикувани в рецензираното издание за вътрешна медицина.

Сексуалният контакт носи в себе си определен риск от предаване на SARS-CoV-2, отбелязват учените. Над 430 000 са случаите на летален изход с коронавирусна инфекция, което предизвика безпокойство по отношение съотношението заболеваемост и смъртност.

Връзката между полов живот и заболеваемост не получи необходимото внимание. Новият коронавирус се разпространява предимно чрез микрокапки при кихане, кашлица и дишане, възможно е да се запази на повърхности в продължение на няколко дни.

Така сексуалната активност, предполагаща близък контакт, повишава риска от заразяване. Доколкото COVID-19 е с продължителен инкубационен период, а също и болестта може да протече безсимптомно, най-ефективният начин да се избягват рисковете, е да не се прибягва да интимни ласки, които включват контакт с противоположния пол.

Не е сигурно дали COVID-19 се предава по полов път

За предаването на вируса по полов път данните не са достатъчно. Във влагалищния секрет засега вирус не е откриван. Фрагменти от РНК са откривани в спермата, но не е ясно дали наистина е заразна.

Засега изследователите предлагат това да не се изключва. Също нуклеиновите киселини на вируса се откриват в урината, което я прави потенциално заразна. Освен това РНК на SARS-CoV-2 е откривана и в изпражненията.

Да се изисква въздържание от интимност е безсмислено, смятат учените, подобни призиви са отправяни многократно във връзка с други инфекции, сред които и ХИВ, но се оказват на практика безполезни.

Затова те съставят списък със сексуални активности и ги сортират по степен на риск от заразяване.

За най-безопасна, освен въздържанието, като начин за задоволяване изследователите смятат мастурбацията. Следващо е сексът по телефона и чрез видео общуване.

Изследователите подчертават, че трябва да се използват защитени платформи, за да не стане интимният живот достояние на обществеността.

Също е важно участниците в подобни активности да бъдат наясно дали половинката може да записва разговора или да прави скрийншот видео, и впоследствие да ги използва за изнудване или за злепоставяне.

В такива случаи не трябва да се притесняваме и да подаваме сигнали най-добре да не е в полицията, а направо в прокуратурата.

Лекарите, информиращи пациентите за такива пътища за удовлетворяване на интимните потребности, трябва да заемат неутрална позиция, в противен случай техните пациенти биха се притеснявали да споделят, че са прибягвали до подобни методи.

Защо и законни съпрузи може да е опасно да правят секс

Когато партньорите прекарват карантината заедно, макар и вече у нас такава да няма, то сексът също не се препоръчва.

В този случай съществува риск от заразяване на партньора, който прекарва време извън дома и може да се окаже безсимптомен носител на инфекции.

В тази ситуация съществуват няколко пътища на заразяване, и сексът не е основният от тях.

И накрая, най-рисковано е да правят секс хора, които не живеят на една и съща територия. Лекарите следва да информират своите пациенти как да намалят риска в този случай.

Изследователите препоръчват носене на маски, избягване на целувки, на орално-анални контакти, да се избягва контакт със спермата и с урината, да се взема душ преди и след секс, да се използва сапун и мокри кърпички на спиртна основа.

Необходимо е събирането на повече данни за рисковете, свързани с предаването на SARS-CoV-2 посредством интимен контакт, да се разработят най-добрите практики за консултиране по въпросите на половия живот и оптимален подход за намаляване на риска.

Лекарите, които консултират пациенти по повод мерки за безопасност в условията на пандемия, е необходимо да обръщат внимание на рискове, свързани с половия живот, подчертават изследователи.