Това е първият в света подобен случай, който дава надежда и на други онкоболни жени да станат майки.

Статията на научните сътрудници от отделението по репродуктивна медицина на университетската клиника Антуан Беклер в Париж, Франция, е публикувана в списание по онкология.

Узряла изкуствено яйцеклетка доведе до успешна бременност

На жена от Франция, чието име не се разкрива, поставят диагноза рак на гърдата, когато е на 29 години. За да може все пак някога да стане майка, преди началото на курса по химиотерапия се решава на процедура по извличане от яйчниците на 7 незрели яйцеклетки.

Обикновено в такава ситуация се провежда хормонална стимулация на яйчниците, за да е възможно яйцеклетките да съзреят. Но в този случай нямало време за губене, освен това хормоналната стимулация би могла да направи рака по-агресивен.

Затова лекарите предпочитат друг, експериментален метод, който се оказва ефективен 5 години по-късно. Извлечените незрели яйцеклетки били докарани изкуствено до зряло състояние в лабораторни условия. Тази техника се нарича „узряване” в епруветка, in vitro maturation – IVM.

Впоследствие яйцеклетките са замразени. В този случай бил приложен методът на витрификация, при който яйцеклетките мигновено се потапят в течен азот, което намалява риска от формиране на ледени кристали, които могат да увредят клетките.

След 5 години, когато е на 34-годишна възраст, жената напълно се излекува от рак, но се оказва, че химиотерапията ѝ докарва безплодие.

Безплодие след химиотерапия и неуспешни опити за зачеване по естествен път

Всички опити за зачеване в продължение на година по естествен път се оказали неуспешни. Стимулиращата хормонална терапия, която се назначава при безплодие е противопоказна за жената, тъй като рискът от рецидив на рак на гърдата се повишавал.

И затова било взето решение да се използват замразените яйцеклетки. Всичките 7 успешно преминават през процеса на размразяване, след което били оплодени чрез метода ИКСИ – с вътреплазмено инжектиране на сперматозоид.

5 от яйцеклетките били успешно оплодени, което довело до образуване на здрави ембриони. Единият от тях бил имплантиран в матката и жената забременяла.

Бременността минава без усложнения, и след 9 месеца, на 6 юли 2019 г., се ражда напълно здраво момченце.

Това е първи случай на настъпване на бременност и раждане на дете при жена излекувала се от онкологично заболяване след узряване на яйцеклетка в епруветка, след което замразена.