Излагането на обикновените битови почистващи препарати в ранна възраст увеличава риска от развитие на астма при деца. Това показва изследване, публикувано в изданието на Канадската медицинска асоциация.

Битовата химия трябва да се избягва в домовете с малки деца

Учени от университета на Саймън Фрейзър анализирали данни от 2022 деца, които участвали в изследването CHILD. Те изучавали ежедневно и ежеседмично въздействие на 26 вида битови средства – почистващи, миещи, дезинфекциращи и освежители на въздух, върху децата.

Освен това авторите отчитали и други рискови фактори за астма – семейна анамнеза и въздействие на цигарен дим в ранна възраст.

Изследователите установяват, че честото използване на битова химия в домовете, където има бебета на възраст до 3 месеца, повишавало вероятността от развитие на астма и периодично свистящо дишане до 3-годишна възраст на детето.

Повечето достъпни досега доказателства за връзката между астма и използването на почистващи средства са получени от изследвания с участници възрастни.

Анализирани са данни за бебета, които прекарват 80-90% от своето време в затворени помещения и са особено уязвими към въздействие на химически вещества чрез белите дробове и кожата, заради високата честота на техните дихателни движения и редовен контакт с повърхностите у дома.

Развива ли се алергия от използването на битова химия при деца

Според данните, които са получени от изследването, към 3-годишна възраст при 10,8% от децата, в домовете на които често са използвани средства на битовата химия, са наблюдавани периодични свистящи хрипове.

Сред децата, които в по-малка степен са предразположени към въздействието на тези вещества, този проблем се наблюдавал при 7,7% от тях.

Астмата при често въздействие на почистващите средства възниквала при 7,9% срещу 4,8% от децата, при които няма такова излагане. Шумното дишане с повишен имунен отговор на разпространени алергени е 3% срещу 1,5% от децата.

Учените не откриват връзка между злоупотребата с почистващи средства и алергия сами по себе си.

Следователно предлаганият от тях механизъм, който стои в основата на тези резултати, се състои във възпаление, а не в алергичен отговор при увреждане от химически вещества на лигавицата на дихателните пътища.

Също е установено, че връзка между въздействието на продуктите на битовата химия и дихателните нарушения е по-силно изразена при момиченца, отколкото при момченца.

Учените смятат, че най-важният от това изследване е, че първите 3 месеца на детето са от ключово значение за имунитета и за развитието на дихателната система, затова трябва да се избягва излагането на битова химия.