Спасява детето си и остава сред живите

Инес Рамирес от мексиканско село става първата жена в света, която сама успява да си направи цезарово сечение – съвсем самичка, без упойка, с кухненски нож. Така искала да спаси сина си, че не се страхувала от болка и дори от смърт от загуба на кръв.

Историята на уникалната операция е описана в книга, която неотдавна излезе на пазара.

Изпраща големия си син да купи по-дълъг нож

На 5 март 2000 г. безпрецедентен в историята на медицината случай става факт. Жена сама си прави секцио, остава жива и спасява детето, двамата и до днес са живи. Момчето е вече младеж, на 19 години.

Жената и нейния син са индианци от народа на сапотеките. Тяхното село Рио Де Талеа е в мексиканските планини на 1869 метра надморска височина.

На 1500 жители на селото се пада един медицински работник на име Леон Крус, който е санитар. Неговото професионално задължение е да дава лекарства от аптечката, която носи със себе си, а подготовката му позволява да препоръчва аспирин при висока температура и секцио при трудно раждане.

Именно това предлага той на Инес Рамирес, когато на 4 март 2000 г. получава контракции

Инес успешно ражда 6 деца, и ражданията винаги са се водели от нейния мъж, който е братовчед на санитаря. Но сега мъжът нямало да може да присъства.

За цезаровото сечение Инес изпраща своя по-голям син да купи по-дълъг и остър нож и в нощта на 5-ти март водите ѝ изтичат, болките станали нетърпими, а изгонването на плода изобщо не вървяло.

3 години по-рано след дълги мъчения жената ражда мъртво дете. Инес преценява, че няма пак да допусне нещо подобно и се оперира сама.

Успява да извади бебето на бял свят

След като изпила чаша алкохол, Инес взема ножа и заема характерната за индианците родилна поза. Това ѝ спасява живота. Индианците раждат седнали, леко наклонени напред.

В тази поза стената на матката се оказва точно под кожата. Затова при отваряне на корема, Инес не уврежда дебелото черво.