Червата най-често са местообитание на паразити в човешкия организъм. В тях е възможно да съжителстват различни ензими. Но най-разпространени са острици и аскариди, които предизвикват ентеробиоза и аскаридоза съответно.

Защо чревните инвазии са по-чести при най-малките

Ентеробиоза при възрастни и деца

Ентеробиоза е паразитно заболяване, предизвикано от червеи от рода на остриците. В организма на заразен човек е възможно да съжителстват до няколко хиляди острици.

Дължината на женските индивиди е около 1 сантиметър, а на мъжките – половин сантиметър.

Основният път за заразяване с острици е фекално-орален – чрез мръсни ръце. Този паразит най-често живее в сляпото черво или в апендикса.

Неговият жизнен цикъл в организма на човека продължава 2-3 месеца, през които женските снасят яйца. Ларвата излюпила се от яйцето, се развива до полузрял индивид за около месец.

Остриците снасят яйца в перианалните гънки предимно вечер и през нощта. За тази цел те не излизат напълно от червата, а само изхвърлят навън опашната част.

Яйцата лесно прилепват към кожата, тъй като са с лепкава структура.

Според статистиката, до 20% от децата в предучилищна възраст и 50-90% от учениците са заразени с острици.

До 8-10 години на практика всяко дете поне веднъж се сблъсква с този проблем. Наистина, децата са по-предразположени към паразитното заболяване, тъй като редовно си слагат мръсните ръце в устата, което повишава риска от заразяване.

Ентеробиозата често възниква, след като детето започва да посещава детска градина или училище.

Здравото дете може просто да се зарази от дете от същата група в детската градина, което е заразено с острици.

Симптоми на болестта

Един от основните симптоми на паразити при детето е сърбеж в областта на ануса. Малките деца, които имат глисти, много често се почесват по дупето, особено по време на сън, когато не контролират движенията си.

Детето често след почесване си слага мръсните ръце в устата с повторно заразяване.

Допълнителни симптоми – вялост, възбудимост, липса на концентрация, понижен апетит, непълноценен нощен сън. Подобни симптоми възникват около няколко седмици преди поява на сърбежа.

Общоприет метод за диагностика на ентеробиоза е проба от перианалните гънки. Ако майката има подозрение, че детето има глисти, в домашни условия може да се направи т.нар. тест с тиксо.

За тази цел трябва да се вземе малко тиксо, да се прилепи в областта на ануса, а след това се сваля.

Подобна процедура следва да се прави сутрин 3 дни подред, след което е необходимо да се отиде при педиатъра, който дава направление за микроскопско изследване.

В случай на установяване на паразити при детето, се назначава съответното лечение.

Ако се вземе проба, направи се изследване за анализ на яйца от глисти или микроскопско изследване на изпражнения и не се установят глисти, то няма смисъл да се приемат лекарства.

Много хора се лекуват от паразити по много опасни начини, без да имат доказателства, че са заразени.

Известни са дори случаи, когато родители правят агресивни млечно-чеснови клизми на децата, което може да доведе до сериозни последствия.

Защо е опасна аскаридозата

Аскаридоза е още паразитно заболяване. Смята се, че милиард и половина души в света са носители на аскариди.

Също както и остриците, аскаридите живеят в червата на човек и при благоприятни условия е възможно да достигнат дължина от 40 см, това са женските. Дължината на мъжките обикновено не превишава 25 см.

Основен контигент на тази болест са малките деца. Най-често заразяването е по фекално-орален и хранителен път.

Паразитът и по-точно неговите ларви е възможно да попаднат в организма чрез мръсните ръце или след употреба на недобре измита храна – плодове, зеленчуци и т.н. Много често яйца от аскариди присъстват в пясък или в земята.

Как да убием паразитите

За лечение на ентеробиоза и аскаридоза се използват специални противоглистни препарати. Само по себе си лечението е много просто и не е продължително – около 5-7 дни. Но противопаразитните препарати не унищожават яйцата на хелминтите.

2 седмици след завършване на курса на лечение, следва да се пие повторно лекарството.