В живота на всяка жена има няколко периода, когато съществува най-голям риск от напълняване. През това време е необходимо да се проявява повишена бдителност, тъй като ако обемът на талията на жената надвиши 88 см, то вече се говори не за излишни килограми, а за болест.

Максималният обем талия, който може да си позволи всяка жена, без да се притеснява за здравето си, е 80 см.

Тъй като наднорменото тегло води до известните на повечето от нас заболявания – диабет, жлъчно-каменна болест, злокачествени новобразувания, разширени вени, деформация на ставите, инсулт.

Кои са 4-те проблемни периода в живота на жената, предразполагащи към напълняване?

1. Тийнейджърска възраст

По време на пубертета под влияние на хормоните фигурата на момичето се закръгля.

Естрогените се отделят от мастната тъкан, а за да не се нарушава менструацията на девойката и редовно да протича овулация, е необходимо организмът да се запази с определено количество мазнини.

Но същевременно, без много да разбират какво се случва с тях, изяждат неконтролируемо огромни количества чипсове, бонбони, шоколади, сладкиши и понички.

В резултат младата девойка напълнява.

Едновременно с това в тази възраст момичетата вече изпитват необходимост да привличат вниманието на момчетата и съответно започват настървено да се борят с наднорменото тегло и се подлагат на изключително строги диети, които нарушават обмяната на веществата.

Резултатът е вълчи апетит или пълното му отсъствие.

2. Бременност

През този период жената може напълно да загуби контрол над хранителния си режим. Стереотипът, че бременната трябва да яде като за двама, не помага нито на майката, нито на бебето.

Но следва да се отбележи, че при някои жени качването на килограми се осъществява, заради хормоналните промени, особено ако бременността е с момче.

3. Страничните ефекти на интимните ласки

Още една опасност от затлъстяване е периодът на прием на противозачатъчни. Прекомерното количество хормони може да промени метаболизма на мастните тъкани и да улесни отлагането на мастните запаси.

Поради тази причина предразположените към напълняване жени е необходимо да се консултират с лекар, когато избират противозачатъчни средства.

4. След 50-годишна възраст

Настъпването на менопаузата също обуславя напълняването. 60% от жените в този период от живота си качват килограми.

С намаляване на активността на женските полови хормони – естрогени, все по-голяма роля започват да играят мъжките, сред които основният е тестостерона, концентрацията на които остава практически неизменна през целия живот на жената.

Пълнотата от типа „круша“ /бедра-дупе/, характерна за жените, се сменя с мъжкия тип, когато мастната тъкан се отлага предимно в областта на корема.

Това е изключително опасен тип затлъстяване, тъй като влече след себе си редица заболявания, включително и онкологични.

Освен това през този период жените обикновено изяждат неприятностите и се хранят с всичко, което им е вкусно, за да компенсират негативното си настроение.

Обикновено така се формира и зависимост от храната, когато жената усеща необходимост да погледне в хладилника, за да преживее тъгата по отминалите най-хубави години от живота, депресията, самотата, злобата, чувството за празнина или скука.

Диетолозите са убедени, че единственият ефективен метод за справяне с наднорменото тегло е намаляване на количеството на употребяваните мазнини и калории.

Но всъщност се оказва не е съвсем така – на тялото са му нужни мазнини, налага се ограничаване на животинските мазнини и в менюто трябва да преобладават полезните – ненаситени.