Нов мета анализ, обхващащ медицински данни на стотици хиляди души, показва, че заболяванията на жлъчния мехур и болестите на сърцето са доста по-силно свързани, отколкото се смяташе досега. Причините за тази взаимовръзка, като че ли остават неясни.

Както е известно, жлъчните камъни са малки твърди отлагания, които се образуват в жлъчния мехур.
В по-развитите държави са доста често срещане явление, което засяга 10-15% от хората.

Смята се, че жлъчните камъни се образуват в резултат на нарушаване на състава на жлъчната течност.

Въпреки че обикновено са малки и съществуват безсимптомно, с течение на годините могат да нарастват и да достигат размерите на малки камъчета.

Предизвиквайки разширяване на жлъчния мехур, е възможно да се стигне до блокиране на неговите пътища, и така човек да започне да усеща силна коремна болка, по-известна като жлъчна колика.

Проучване, публикувано през тази седмица в рецензирано медицинско издание, изследва връзката между камъните в жлъчката и сърдечно-съдовите заболявания.

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че двете състояния не са свързани помежду си – едното засяга кръвоносната, другото храносмилателната, връзката между тях е доста по-обширна, отколкото преди се е предполагало.

Жлъчните камъни и сърдечно-съдовите заболявания

Рисковите фактори, обуславящи развитието и на двата вида патологии, са доста идентични, сред които затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, лошо хранене и висок холестерол.

Въпреки, съществуващото подобие, според учените от Университета Тулейн в Ню Орлиънс, тази връзка не се дължи само на идентичните рискови фактори.

Екип, ръководен от д-р Лу Чи, професор по епидемиология в Тулейн, извършил мета анализ на повече от 840 000 участници, сред които имало и повече от 50000 случаи на коронарна болест на сърцето. И те изследвали връзката между тази патология и жлъчните камъни.

Изследването показало, че анамнезата за камъни в жлъчката е свързано с 23% увеличение на риска от коронарна болест на сърцето.

Резултатите показват, че при участниците с този проблем трябва да се провеждат внимателно наблюдения, като се преценяват рисковите фактори и на жлъчните камъни и на сърдечно-съдовите заболявания.

Предотвратяването на жлъчнокаменна болест може да се окаже полезно и за здравето на сърцето.

Във втория анализ на повече от 260000 участници, д-р Чи установил, че сърдечно-съдовите заболявания често съществуват заедно с камъните в жлъчката, защото рисковите фактори са едни и същи. И това не е особено изненадващо.

Интересното е, че при втория анализ, д-р Чи също така стигнал до заключението, че хората с камъни в жлъчката, които са принципно здрави – не са с наднормено тегло, с нормално кръвно налягане са, не страдат от диабет, все пак са с повишен риск от коронарна болест на сърцето, в сравнение с тези, които страдали от горепосочените здравословни проблеми.

С други думи, независимо от рисковите фактори на двете състояния, наличието на жлъчни камъни е достатъчно, за да се увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания

Защо камъните в жлъчката са свързани с болестите на сърцето?

Мета анализът не успя да идентифицира причините, зад които стои тази връзка, но съществуват редица потенциални механизми.

Една от теориите е, че камъните в жлъчката, променят секрецията на жлъчна киселина, което може би е свързано с увеличаване на риска от сърдечно-съдови инциденти. А жлъчните киселини са от ключово значение за регулиране на чревната микрофлора.