Обичайно е за нас с внимание да се отнасяме към всичко ново, дори ако новостта може да ни бъде от полза и да подобри живота ни.

Сред причините за това – особеност за възприемането, недостатък на комуникацията и страхът да нарушите статуквото.
На човечеството му е станало навик да си забавя собствения прогрес.

Започвайки от кафеварката и хладилника, и като се стигне до генетично модифицираните продукти, историята е изпълнена с примери за това, как човек е отхвърлял всякакви иновации, преди да навлязат в ежедневния му живот.

Да, колко далеч може да се стигне? Сега толкова горещо се обсъжда безопасността на автомобилите с автопилот и толкова стриктно се пресмята колко работни места ще отнемат роботите, че става чак страшно. И това наистина може да спре прогреса?

Професорът от Харвардския университет Калестос Юма е убеден, че е успял да разгадае тази загадка на човешкото поведение – защо мислим, че по-рано е било по-добре, и относително можем да кажем, че вече не е така.

Професорът предполага, че от иновации не се боим изобщо. Проблемът е другаде. На човек му се струва, че новата технология ще му вземе частица от индивидуалността и ще промени начинът му на живот, и в това е прав.

И така защо по-рано е било по-добре?

1. Хората се противопоставят на иновациите, дори ако са призвани да служат интересите им

Един от най-красноречивите примери за отхвърляне на иновации – това са споровете около генетично модифицираните продукти.

Те се водят по целия свят и не утихват до днес. И противниците, и поддръжниците на ГМО са еднакви в своята упоритост. Да,и имат обща цел.

Тъй като тези, които поддържат създаването и използването на генетично модифицирани растения, твърдят, че това може да намали използването на пестициди.

И именно това целят защитниците на околната среда, които най-често се изказват против ГМО. Това изглежда невероятно – хора, които се намират на различни страни на барикадата, всъщност се сражават за едно и също.

Въпросът е само в контекста. Новите технологии могат да бъдат много полезни, и дори противниците на иновациите могат да извлекат полза за себе си.

2. Ако иновацията слабо се различава от това, което вече съществува, няма да я приемат

В съвременните градове кафета могат да се срещнат на всеки ъгъл, но неведнага е станало така. Кафето станало популярно в Средния Изток сред имамите, които трябвало да остават бодри, за да организират молитви в определено време.

Кафето просто работи по-добре от всеки друг достъпен стимулатор.

3. Неприемането на иновациите зависи от 3 основни фактора, и по-точно при средностатистическия потребител

Съществуват 3 ключови категории противници на иновации:

• Тези, които имат търговски интереси във вече реализирани технологии;
• Тези, които се идентифицират със съществуваща технология;
• Тези, които губят власт заради промените;

Безусловно причините за недоволството на първата група хора са напълно очевидни. Множество индустрии са спрели да се развиват и дори са унищожени благодарение на иновациите.

Добър пример са опитите на музикалните лейбъли да спрат разпространението на музика в интернет.

Някои хора също могат да се противят на развитието на нови технологии заради това, че съществуващият продукт е свързан с тяхната култура, самоидентификация или навици.