3 съвета как точно трябва да се погрижим за себе си

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2016 17:28

3 съвета как точно трябва да се погрижим за себе си

Какво разбираме под фразата „да се погрижим за себе си“ – означава да се захванем с нещо приятно. Но всъщност за постигането на вътрешно равновесие първо е необходимо да излезем извън пределите на зоната си на комфорт.

Психолози и социолози толкова често говорят за това, че трябва да се погрижим за себе си, че самото понятие на тези грижи става все по-размито. Обикновено под него се подразбира това, което ни носи удоволствие.

Много важно е от време на време да се глезим. Когато се чувствате потиснати, се налага буквално да принудим себе си да се отпуснем и разсеем.

Понякога това напомня на горчиво хапче, което изобщо не искате да изпивате, макар и да ви е необходимо, за да оздравеете.
Но винаги ли са достатъчно просто приятните занимания?

Всъщност понятието грижи е доста по-широко. И често предполага съвсем не особено приятни неща. Тази грижа е свързана с работа над себе си, със зрели постъпки и трудни решения, за вземането на които можете да станете обект на критика.

Но рано или късно ще разберете, че без тези решения не може да се мине. И така, как да се погрижите в пълна степен за себе си?

1. На първо място – за своето тяло

Ходенето на зъболекар не е най-приятното занимание. Има ли на Земята и 1 човек, на който да му харесва? Много от нас посещават зъболекар в най-добрия случай 3 пъти годишно.

А за преглед при гинеколог, уролог и други подобни специалисти изобщо не трябва и да говорим.

Най-трудно е човек да застави себе си да отиде на лекар, когато е потиснат или нещо го тревожи. Депресивната част от вас ви внушава, че от нещо може и да сте болни.

Всъщност тя го прави за всичко. А какво кажат, че нещо не е наред? А какво, ако медицинската сестра ви нагруби? Да, звучи глупаво, но много от нас понякога ги навестяват подобни мисли.

С възрастта постепенно ще започнете да поставяте под съмнение своята неуязвимост. Ще разберете, че все пак някакви болежки могат да ви хванат.

В това отношение грижата за себе си означава, че ще е нужно своевременно да се обръщате към лекар, когато чувствате, че нещо не ви както трябва, а също и да не забравяте за профилактичните прегледи.

Дори и да смятате себе си за супермен и ви е трудно да признаете, че понякога и вие имате нужда от медицинска помощ.

2. Не се страхувайте да отказвате

Понякога е много трудно да кажеш НЕ. Особено ако сте свикнали да постигате поставените цели и да правите всичко внимателно. Не е лесно да смениш неподходяща работа, да се откажеш от трудна връзка.

Налага се да признаем, че не се справяме и нещо се намира извън пределите на нашите възможности.

3. Молете за помощ

Често, за да помолите някого за помощ, е необходимо да преодолеете своите страхове и да излезете извън зоната на комфорт. Това наистина не е толкова лесно, тъй като никога не можете да предскажете реакцията на другите хора.

Те имат право да ви откажат.

И дори ако отношенията ви със семейството и приятелите са прекрасни, все пак да помолиш за помощ, не е лесно.

3 съвета как точно трябва да се погрижим за себе си
4.3 (85.71%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2016 17:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи