Гъбичките на пениса, известни като кандидоза, се причиняват от свръхрастеж на гъбички, наречени Candida.

 

Този вид инфекция може да доведе неприятно за пациента усещане на дискомфорт, сърбеж, а в по-сериозни случаи и до зачервяване и възпаление на засегнатата област.

Кои са факторите, които допринасят за появата на гъбички  по пениса

Съществуват множество фактори, които могат да допринесат за появата и развитието на гъбични инфекции по пениса. Някои от най-честите включват:

Липса на добра хигиена

Странно е да си говорим за липса на хигиена в 21-и век, когато всички хора се къпят по един или два пъти на ден и все пак е факт.

 

Първо, честото къпане не означава, че знаем как да се почистваме правилно. Второ, съвременният човек наистина се къпе много, но и търпимостта към всякакви вируси, бактерии и гъбички е силно занижена.

 

В този ред на мисли, неадекватната генитална хигиена може да създаде благоприятна среда за развитие на гъбички по пениса.

 

Нередовното или не достатъчно старателно измиване на гениталната област може лесно да доведе до натрупване на пот, бактерии и мъртви кожни клетки, насърчавайки растежа на гъбичките.

Отслабената имунна система също е фактор

Много често хората страдат от отслабена имунна система, а мнозина дори и не подозират за това.

 

Причината може да е съвсем тривиална - например недостатъчен сън, тютюнопушене  и стрес (от изпити, на работното място или в личния живот).

 

В други случаи, отслабената имунна система може да се дължи на  ХИВ/СПИН или пък на диабет.

 

И в двата случая говорим за пациенти, които са по-податливи на гъбични инфекции, включително тези, засягащи пениса.

Употребата на антибиотици може да е сериозен фактор

Антибиотиците могат да нарушат естествения баланс на микроорганизмите в тялото, включително полезните бактерии, които помагат да се поддържа растежа на гъбичките под контрол.

 

Този дисбаланс може да предразположи хората към гъбични инфекции. Като цяло, приемът на антибиотици, особено неконтролируемият такъв, може да направи хората податливи към най-различни състояния.

Необезопасени сексуални контакти

Макар и това да е само един от начините за предаване на инфекцията, гъбичните инфекции могат да се предават и чрез полов контакт.

 

Практикуването на секс без предпазни средства (в случая - без презерватив), може да се окаже напълно достатъчно за да се стигне до заразяване с гъбички.

 

Това може да се случи без значение от вида на сексуланата активност, тоест заразяването с гъбичната инфекция може да стане по вагинален, анален или орален път.

Влажната и топла среда предразполага

Топлата и влажна среда е много сериозен рисков фактор за зараждането на гъбични инфекции. Ето защо, хората трябва да взимат душ и да се преобличат, когато гениталната им област е изпотена.

 

Също така, носене на плътно прилепнало бельо е още един рисков фактор, който осигурява идеална среда за размножаване на гъбички.

Превенция: Как да намалим риска от поява на гъбички на пениса

Използването на презервативи по време на полов акт може да намали риска от заразяване с полово предавани инфекции, включително някои гъбични инфекции.

 

Презервативите обаче може да не осигурят пълна защита срещу всички видове гъбички, особено тези, които се намират по други части на кожата или в околната среда.

 

Практикуването на добра генитална хигиена, носенето на свободно памучно бельо, избягването на дразнители като ароматизирани сапуни или гел душове и поддържането на здрава имунна система може да помогне за предотвратяване на появата на гъбични инфекции на пениса.

Как протича лечението на гъбичките на пениса

Лечението на гъбичните инфекции на пениса обикновено включва противогъбични лекарства, които могат да се прилагат като локални кремове, мехлеми или перорални таблетки.

 

Противогъбичните кремове без рецепта, съдържащи клотримазол, миконазол или тербинафин, често са ефективни при леки случаи. При по-тежки или повтарящи се инфекции може да са необходими противогъбични лекарства с рецепта.

 

Във всеки случай, винаги е добре да се консултирате с вашия личен лекар, който да ви предпише най-доброто лечение, съответстващо на вашия конкретен случай.